Theo Maassen vernielt prijs-Canon

De fotografe Ilvy Njiokiktjien won begin dit jaar de Canon-prijs als jong fotojournalistiek talent, maar sindsdien heeft ze al twee keer flink pech gehad. Gisteravond gooide cabaretier Theo Maassen haar camera stuk. Terwijl ze twee maanden geleden in Hongarije al drie camera’s kwijtraakte aan dieven.
Maassen werd kwaad tijdens het Amsterdam Comedy Festival in de Melkweg omdat er een fotografe aan het werk was, terwijl hij met de organisatie had afgesproken dat er geen foto’s zouden worden gemaakt. Njiokiktjien, fotograferend voor Spits was door de organisatie niet op de hoogte gesteld van die regel.

Vervolgens maakte Maassen een volksgericht van de situatie. Uit het relaas van Njiokiktjien: ‘Op het moment dat Theo Maassen mij in het oog kreeg liep hij op mij af. Hij zei: Geef die camera maar aan mij… Dat heb ik direct gedaan, mede omdat ik hem dreigend vond overkomen. Ik dacht dat hij de camera zou wegleggen….maar nee, hij liep het podium op. “Wie wil dat deze camera de lucht in gaat moet nu gaan klappen”.
De halve zaal ging klappen en hij gooit hem zo de lucht in…. Dat was het einde van mijn Mark III (circa 7000 euro – red) die ik dus net vier weken gebruikte. De leenlens van Canon (100-400 mm, circa 1200 euro – red) viel ook aan diggelen. Hier heb ik een papiertje voor ondertekend dat alle schade/diefstal aan de camera op mijn kosten komt… Dus tja…’

Als protest verlieten enkele tientallen bezoekers de zaal.

Njiokiktjien heeft aangifte gedaan bij de politie en eist van Maassen een schadevergoeding. Na de voorstelling is Maassen door de politie meegenomen voor verhoor, waarna hij weer kon vertrekken.

• Weblog hoofdredacteur Bart Brouwers van Spits: Theo en Ilvy

• Eerder op PhotoQ:

Winnares Canonprijs bestolen: 10 duizend foto’s kwijt

Dirk-Jan Visser Fotojournalist van het Jaar, Ilvy Njiokiktjien wint Canon-prijs