Theo Meijer (75) overleden

Afgelopen zaterdag is de fotograaf Theo Meijer overleden. Zijn naam is verbonden aan de foto die Meijer in 1977 maakte in het Haagse restaurant Le Bistroquet van CDA-leider Van Agt en VVD-leider Wiegel. Meijer was vooral actief als fotograaf in de Haagse politieke wereld. Hij wordt donderdag gecremeerd.
In zijn studie Tot Icoon Verheven schrijft historicus Martijn Kleppe over de beroemdste foto van Meijer:
‘Fotograaf Theo Meijer jr. had een tip gekregen dat beide heren in het Haagse restaurant Le Bistroquet zaten te dineren. Hij maakte hier een foto van en vond het in eerste instantie niet zo’n interessant beeld, maar stuurde het toch naar de kranten, waarvan alleen het Vrije Volk een afdruk plaatste. Pas toen bekend werd dat het nieuwe kabinet rond was, bleek het belang van deze foto: het CDA-VVD kabinet was waarschijnlijk tijdens dit etentje gesmeed. Pas enkele jaren later bleek dat de tipgever van de fotograaf Hans Wiegel zelf was. Deze foto is sindsdien een cliché-beeld geworden dat staat voor een geheimzinnige, gesloten manier van formeren.’

In het boek Haagse Foto’s, dat ruim tien jaar geleden over het werk van Meijer verscheen, schreef de toenmalige VVD-leider Frits Bolkestein: ‘Deze historische ontmoeting leidde tot de omslag in de formatie-onderhandelingen van 1977. Van Agt stopte de gesprekken met de Partij van de Arbeid en koos voor de VVD van Wiegel.’ In het boek prees Bolkestein verder de elegante en intelligente wijze waarop Meijer zijn werk in politiek Den Haag deed.

AD: De man die dé foto in Le Bistroquet maakte

Tot Icoon Verheven: hoofdstuk 4