Tien kandidaten voor Bouw in Beeld prijs

Uit meer dan negentig inzendingen koos de selectiecommissie tien fotografen die meedingen naar de Bouw in Beeld prijs 2008 van 10 duizend euro. De finalisten krijgen tot mei de mogelijkheid een fotoserie te realiseren met als thema Mijn Ruimte, Mijn Plek.
De foto’s worden tentoongesteld in Den Haag, Amsterdam en Eindhoven. Bij de opening van de expositie op 18 juni 2008 wordt de winnaar bekend gemaakt. De fotografieprijs is een initiatief van Ballast Nedam.

De tien finalisten zijn: Daniëlle van Ark, Johannes van Assem, Linda-Maria Birbeck, Joris den Blaauwen, Sarah Carlier, Dirk Kome, Anouk Kruithof, Gábor Ösz, Jan Theun van Rees en Antoinette Nausikaa.

De selectiecommissie bestond uit beeldend kunstenaar Ine Lamers, fotografen Marcel van der Vlugt en Jan Zwart, Kim Bouvy (curator Bouw in Beeld tentoonstellingen 2008) en Chris Mos (directeur commercie en communicatie van Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling).

Chris Mos: ‘Zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de inzendingen was dit jaar erg hoog. De tien geselecteerde fotografen hebben in hun portfolio en voorstel blijk gegeven van enorm talent en we verwachten dat zij met verrassende en intrigerende fotoseries zullen komen.’

Nederlandse fotografen konden voor het tweede achtereenvolgende jaar hun voorstel voor een fotoserie inzenden waarin de relatie tussen de disciplines fotografie en architectuur centraal staat. Dit jaar worden zij onder de noemer Mijn Ruimte, Mijn Plek uitgedaagd om de emotionele band tussen mens en (woon)ruimte te verbeelden. Het gemaakte werk wordt van 18 juni tot en met 12 juli 2008 geëxposeerd in het Atrium van het stadhuis in Den Haag. Tijdens de vernissage wordt de winnaar van de Bouw in Beeld prijs 2008 bekend gemaakt. Daarna is de tentoonstelling nog te zien in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam (september) en in de Technische Universiteit te Eindhoven (oktober).

Voor de eerste Bouw in Beeld prijs in 2007 zonden ruim zeventig fotografen hun werk in voor de opdracht GebouwGezichten. De fotoseries van twaalf finalisten werden tentoongesteld in het Nederlands Architectuurinstituut te Rotterdam. Maarten van Schaik (1973) sleepte de Bouw in Beeld prijs 2007 in de wacht.

De Bouw in Beeld prijs wordt mogelijk gemaakt door de recent opgerichte Edgar Degas Stichting. Deze stichting heeft zich ten doel gesteld om podia te bieden die de ontwikkeling van kunst en cultuur stimuleren. Naast fotografie kunnen in de toekomst ook andere disciplines aan bod komen.

www.bouwinbeeldprijs.nl