Tijdelijk onderdak

De foto van een groep rennende mannen aan het eind van het boek verbeeldt de essentie van het verhaal. Het is een zeldzaam beeld in Shelter, waarin Henk Wildschut vooral wil laten zien hoe opgejaagde mensen hun waardigheid behouden en beschutting zoeken in even geïmproviseerde als propere onderkomens.
Wildschut bezocht de omgeving van de Kanaaltunnel bij Calais voor het eerst in 2001. Er heerste een zekere mediagekte rond de asielzoekers die ‘s nachts probeerden een plekje te bemachtigen op de trein naar het Verenigd Koninkrijk. Vijf jaar later was de fotograaf weer ter plaatse, maar nu met een duidelijk plan. Tijdens een reportage over evacuees bij de aardbeving in Pakistan viel hem op hoe belangrijk het voor hen was een soort huiselijkheid te creeëren.

Met dat idee in zijn achterhoofd fotografeerde Wildschut de bouwsels in de illegale kampen bij Calais en een reeks andere plekken op de routes van de verschillende groepen asielzoekers. Het belangrijkste kamp bij de Eurotunnel werd ‘De Jungle’ genoemd en bestond uit een Afrikaanse, Indiase en Afghaans-Pakistaanse ‘wijk’. De politie ontruimde de kampen met regelmaat, die daarop onmiddellijk door nieuwe schuilplekken werden vervangen. In 2009 fotografeerde Wildschut een bivak van meer dan 1000 Afghanen, compleet met een bakkerij, een kampwinkel en een moskee.

In de foto’s, voornamelijk grote spreads in kleur, is goed te zien hoe inventief mensen kunnen zijn wanneer een tijdelijk onderdak een eerste levensbehoefte is geworden. De tenten en hutten bestaan voornamelijk uit gevonden spullen en vertonen een grote verscheidenheid in constructie, kleur en materiaalgebruik. Binnen heerst orde: kleding en handdoeken liggen keurig gevouwen op stapels en de vloer is geveegd. Een basale en kwetsbare plek, maar ook een plaats waar de opgedreven asielzoeker een moment van rust kan vinden.

Shelter
fotografie en tekst (Eng.): Henk Wildschut
vormgeving: Robin Uleman
paperback met affiche-omslag, 24,5 bij 34 cm, 112 pagina’s met ongeveer 50 foto’s in full color
uitgever: post editions Rotterdam
prijs: 29,50 euro

Meer info en veel beelden op: www.henkwildschut.com