Times maakt van avondfoto een dagfoto

De Britse krant The Times lijkt ervan te houden om foto’s die ’s avonds zijn gemaakt digitaal op te lichten zodat het lijkt alsof ze overdag zijn gemaakt. Eind vorige week was er een kristalhelder voorbeeld, van de Oost-Oekraïense plek waar de resten van het neergeschoten vliegtuig van Malaysian Airlines terecht kwamen.

De bewerking zet bij een aantal fotografen en fotoredacteuren kwaad bloed. Zo vindt de Australische fotograaf Ashley Gilbertson het niet kunnen dat een krantenredacteur een foto neemt en daarvan iets heel anders maakt dat de fotograaf heeft gedaan.

Het Amerikaanse fotoblog BagNewsNotes schrijft onder meer: ‘Turning night into day, however, also corrupts whatever symbolism and allusion that the true version suggests. Just one thing it negates, for example, is the sense that there are facts and players in this nefarious event that cling to the shadows.’

Eerder lichtte de Times ook al een AP-foto flink op blijkens een tweet van Gilbertson, in dit geval van rokende puinhopen op het Maidan-plein in de Oekraïense hoofdstad Kiev:

View image on Twitter

Twitter: Ashley Gilbertson

BagNewsNotes: On That Over-Processed Times Cover Photo of MA17 Crash Site