To Sang met pensioen

Studiofotograaf To Sang is sinds eind december opgehouden met het maken van portretten in zijn studio in de Amsterdamse wijk De Pijp. Hij verwierf brede bekendheid door een documentaire die Johan van der Keuken over hem maakte.
Het nieuws stond begin januari al in Het Parool, maar door een misverstand duurde het een maand voordat het tot PhotoQ doordrong.

De fotograaf is 65 jaar geleden in Kanton in China geboren en volgde een foto-opleiding in Hongkong. Daarna woonde hij enige tijd in Paramaribo. To Sang kwam in 1978 naar Nederland en vestigde zich in de Albert Cuypstraat als studiofotograaf. Vanuit Hongkong liet hij achtergronden overvliegen: gedroomde landschappen voor de mensen die op de foto moesten. Het hoort bij een cultuur die we vooral kennen uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Bijna tien jaar geleden bouwde To Sang een lichte cult-status op, mede door toedoen van galerist Willem van Zoetendaal. Die stuurde zijn toenmalige Rietveld-studenten naar de ongekunsteld werkende fotograaf die zulke bijzondere en positief gestemde foto’s maakte. Later stelde hij een boek samen uit To Sangs werk.

In 1997 kwam cineast/fotograaf Johan van der Keuken met een documentaire ‘To Sang Fotostudio’. Een film die niet alleen het werk van de fotograaf in beeld brengt, maar ook een beschouwing is over fotografie. Van der Keuken: ‘Portretten: hoe mensen in scène gezet worden en zichzelf ensceneren tot rollen, types, herkenbare karakters. Hoe er dus altijd een droombeeld voor de werkelijkheid schuift. Al is de foto nog zo snel, de werkelijkheid achterhaalt ze niet.’