Of de Engelsman Henry Bellini van wandelen hield is niet bekend, maar het lijkt er sterk op. Wat hierbij natuurlijk vooral in het oog springt is zijn passie voor uitzichten en – wie weet – voor water.
Een blouse, een bermuda en twee slappe schoenen, dat is zijn outfit. En een stok van 24 kilo, maar geen heen en weer slingerende verrekijker. Dat zou de balans maar verstoren.
Als de definitie van een rechte lijn de kortste verbinding tussen punt a en punt b luidt, dan is Henry vandaag op punt a begonnen. Jammer dat we niet kunnen bekijken hoe hij daar kwam, maar ruwweg geschat heeft hij al 15 meter afgelegd. Nu maar hopen dat hij al over de helft is.
George Barker, de aanwezige stereofotograaf, maakt twee gelijktijdige opnamen op ca. 6,5 cm van elkaar, de gemiddelde afstand tussen twee mensenogen. Daarna wordt de foto in een speciale Brewster-stereoscoophouder gezet en bekeken. En wat ziet men? Diepte. Heel geschikt voor een Niagara Falls-opname. En al helemaal tijdens Henry Bellini’s koordwandeling.
De grote man achter de stereofotografie was uitvinder Sir Charles Wheatstone (1802-1875). Hij begon al rond 1832, kort na de eerste levenstekens van de prille fotografie, met zijn experimenten. Liewe Evert Willem van Albada (1868-1955) is de Nederlandse trots der stereofotografie. Hij was tot 1926 militair, bracht het tot de rang van generaal-majoor, en maakte daarna vele reizen. Die avonturen vereeuwigde hij met zijn stereocamera. Ook generaal Eisenhower, de toekomstige president van Amerika, werd vaak gesignaleerd met een stereocamera.
George Barker schiet rond 1873 honderden opnames van Amerikaanse watervallen, vooral van de Niagara Falls in allerlei fotogenieke, bizarre bevroren toestanden. Uit andere foto’s van koordwandelaars valt trouwens te herleiden dat onze Bellini nog niet eens op de helft is. Punt b bereikt hij in ieder geval niet, liever sluit hij zijn wandeling af met een andere stunt: een gewaagde duik in het wilde water. Het loopt goed af, smaakt zelfs naar meer. Hij breekt wel eens wat ribben, maar overleeft alles. Totdat hij op 47 jarige leeftijd doodnormaal sterft.
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.