Tony Schneiders (86) overleden

De Duitse fotograaf Tony Schneiders is op 4 augustus plotseling overleden in Lindau am Bodensee, waar hij al lange tijd woonde. Schneiders – in 1943 als fotoverslaggever aanwezig in Gran Sasso toen de Waffen-SS aldaar Benito Mussolini met een spectaculaire parachute-landing bevrijdde uit de gevangenis – was een van de oprichters van ‘fotoform’, een groep na-oorlogse fotografen die in Duitsland met licht en vormen een strenge formele fotografie schiepen. Schneiders fotografeerde vanaf zijn 17de.
Schneiders werd geboren op 13 mei 1920 in Urbar en volgde een foto-opleiding in Koblenz van 1935 tot 1937. Hij meldde zich vrijwillig bij de parachutisten van het Duitse leger en was daar van 1942 tot 1944 ‘Frontberichterstatter’. Op 18 augustus 1944 raakte hij zwaar gewond in Parijs.

‘fotoform’ richtte Schneiders in 1949 op met onder meer Otto Steinert en Peter Keetman. Hoewel hij zichzelf geen kunstenaar noemde, kenmerkt zijn ‘subjektieve’ fotografie zich door de concentratie op het wezenlijke en op heldere composities. Terwijl zijn beelden neigen naar abstractie is er meestal sprake van verhalende aspecten die voortvloeien uit zijn journalistieke begintijd als fotograaf.

• Bekijk enkele foto’s van Schneiders bij Schupmann Collection