Afgelopen maandag is fotograaf/vormgever Toon Michiels overleden in zijn woonplaats Den Dungen. In september beleefde hij nog zijn 65e verjaardag. ‘Een hele heftige (en langdurige) periode van onrust en psychose’, zoals een vriend het omschrijft, kwam hij niet meer te boven. Michiels maakte medio jaren zeventig naam met het boek Zeldzame mensen. Zijn tentoonstelling American Neon Signs By Day And Night was afgelopen zomer te zien tijdens de Rencontres d’Arles en hangt vanaf januari 2016 in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.
Zeldzame mensen was een klassiek verhaal over een boerenechtpaar dat in armoede leefde in de buurt van Michiels’ geboorteplaats Boxtel. De beelden uit het leven van Sjo Pol en Marinus Bressers deden denken aan de foto’s die Amerikaanse fotografen maakten tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig, maar ook aan werken als De Aardappeleters die Vincent van Gogh een eeuw eerder schilderde in Brabant.
Later trok Michiels met regelmaat de wijde wereld in, met name richting de VS. Dat resulteerde rond 1980 in de serie American Neon Signs By Day And Night, die de laatste jaren nieuw leven in is geblazen wat leidde tot bovengenoemde tentoonstellingen.
Een serie uit Zeldzame mensen is vanaf december te zien in de verzameltentoonstelling Avonturen op het land in het Fotomuseum Den Haag. De foto’s uit dit project zijn ook aangekocht door het Rijksmuseum, iets waar Michiels enorm trots op was, zo lezen we in het Brabants Dagblad.
Toon Michiels studeerde grafisch ontwerp aan de kunstacademie in Den Bosch en gaf later les aan de kunstacademies St. Joost in Breda, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch.
Brabants Licht: Zeldzame mensen
Rencontres d’Arles: American Neon Signs By Day And Night