Torgovnik legt doorgaand leed Rwanda vast

De Aperture Gallery in New York presenteert het boek en de gelijknamige expositie Intended Consequences: Rwandan Children Born of Rape. Vijftien jaar na dato brengt fotograaf Jonathan Torgovnik hierin de gevolgen van de genocide in Rwanda in beeld.
Deze expositie bestaat uit portretten en verklaringen van 31 Rwandese vrouwen die werden blootgesteld aan een enorme golf van seksueel geweld van leden van Hutu-milities tijdens de genocide van 1994. Allen hielden zij een kind over aan de verkrachtingen en veel van de vrouwen raakten besmet met hiv. Maar dit is niet het enige leed waar deze vrouwen mee moeten leven: met een kind van de milities worden zij verstoten door hun dorpsgenoten. Naar schatting zijn er in Rwanda zo’n 20 duizend kinderen geboren uit een verkrachting.

Twee jaar lang deed Torgovnik, van oorsprong Israëli en nu woonachtig in de VS, erover om de persoonlijke verhalen van deze vrouwen vast te leggen, van wie velen hun verhaal tot nu toe nooit eerder vertelden. In de interviews vertellen de vrouwen hoe de verkrachting en het hebben van een kind van de milities nog steeds grote impact heeft op hun leven. En hoe zij een kind op moeten voeden dat ze continu herinnert aan de verschrikkelijke gebeurtenissen die zij hebben moeten doorstaan.

Mediastorm, een multimedia-productiestudio, werkte ook mee aan de expositie en heeft voor een installatie gezorgd die de bezoeker de kans geeft om de verhalen van de overlevenden uit de monden van de vrouwen zelf te horen.

Jonathan Torgovnik’s werk was eerder al wereldwijd te bewonderen in verschillende exposities en bladen waaronder: Newsweek, Aperture, GEO, Sunday Times Magazine en Stern. In 2007 won Torgovnik the National Portrait Gallery’s Photographic Portrait Prize met een foto van de serie Intended Consequences. Samen met Jules Shell richtte hij de Foundation Rwanda op, een non-profit organisatie, die de kinderen die geboren zijn uit een verkrachting stimuleert naar school te gaan en zorgt dat hun moeders de psychische en medische hulp krijgen die ze nodig hebben.

Voor meer informatie zie:
http://mediastorm.org/0024.htm