Soms hebben burgemeesters een goed idee. Zoals bij voorbeeld die van het Toscaanse stadje Sant’Anna di Stazzema, in de provincie Lucca. In 1944 richtten SS’ers hier een vreselijk bloedbad aan. De burgemeester vroeg onlangs aan reclame-grootmeester Oliviero Toscani (ex-Benneton) of hij de overlevenden zou willen portretteren. Het werk hangt nu in het plaatselijke museum, afgelopen weekend geopend door de Italiaanse parlementsvoorzitter Casini.
De gebeurtenis van bijna zestig jaar geleden – op 12 augustus ’44 werden circa 560 vrouwen en kinderen verkracht en vermoord en werd het dorp platgebrand – behoort tot delen van de geschiedenis die in Italië deels nog verwerkt moeten worden.
Toscani liet zich bij zijn aanpak inspireren door de Nieuwe Zakelijkheid uit de jaren dertig: ‘Om tot de waarheid door te dringen moet je reduceren, reduceren en nog eens reduceren. We moeten niet bedekken, maar tonen.’ De portretten laten van dichtbij de gezichten zien van de overlevenden. Met natuurlijk licht gemaakt met een inmiddels al weer verouderde digitale camera. Want het gaat Toscani niet om interpretatie, zoals hij zegt, maar om de getuigenis zelf.
Meer in de Süddeutsche Zeitung.
Het boek is verkrijgbaar bij de Italiaanse uitgeverij Feltrinelli