Touwtrekken in de stockfotografie

In de stockfoto-industrie blijft het knokken om overeind te blijven. De oprichter van iStockphoto heeft een nieuwe ‘fotograaf-vriendelijke’ site opgezet, Stocksy. Intussen blijkt Getty te hebben gebroken met Sean Locke, een van de best verkopende fotografen bij Getty-dochter iStockphoto. Locke lijkt te worden gestraft omdat hij kritiek leverde op het bedrag dat hij en zijn collega’s van Getty kregen voor de verkoop van 5000 foto’s aan Google: 12 dollar.
We lezen bij Fast Media Magazine dat Stocksy nog niet voor klanten beschikbaar is. Het door Bruce Livingstone ontwikkelde initiatief betreft nog een bèta-versie. De fotografen zouden kunnen rekenen op een commissie van 50 procent en bij doorlopende licenties zelfs de volle 100 procent. Bovendien kunnen fotrografen aandeelhouder worden en bij winst dividend innen.

PetaPixel meldt dat Sean Locke moet vertrekken nadat hij mede leiding gaf aan een actie van ontevreden iStock-fotografen, een kleine opstand op 2 februari waarbij een aantal fotografen hun foto’s terugtrokken uit de database van ’s werelds grootste stockbureau.

iStockphoto zorgde de afgelopen tien jaar voor een revolutie in de stock-sector door hele lage prijzen te vragen voor foto’s. Het bedrijf groeide uit tot een groot succes en is intussen al weer jaren in bezit van Getty Images, ’s werelds grootste commerciële foto-aanbieder.

Fast Media Magazine: iStockphoto Founder Setting Up New Agency


PetaPixel: iStockphoto Booting Top Photographer in Wake of Getty/Google Hoopla

http://www.stocksy.com

Eerder op PhotoQ: iStock bestaat 10 jaar