Tropisme fotografeert planten anders dan anders

Deze zomer is de Palmenkas van de Hortus in Amsterdam gastheer van een bijzondere fototentoonstelling van de kunstenaarsbeweging Het Tropisme. De kunstenaars werpen nieuw licht op planten door deze met behulp van ongewone, vaak wetenschappelijke technieken te fotograferen, aldus een persbericht: ‘Met gebruik van infrarood, röntgen, pinhole en elektronenmicroscopie aanschouwt men de plantenwereld op een heel andere manier. Het resultaat is een unieke verzameling verrassende en vervreemdende beelden.’
Het persbericht vervolgt:

Het woordenboek omschrijft tropisme als het vermogen van een organisme zich te richten naar een stimulus. Bekendste voorbeeld is een plant die groeit in de richting van het licht.

Kunstbeweging Het Tropisme wil de perceptie doen bewegen door prikkels toe te dienen. De affiniteit met planten en de plantenwereld is groot. Alle werken in deze tentoonstelling zijn of in de Hortus tot stand gekomen, of voortgekomen uit de inspiratie die de planten vormden.

De tentoonstelling opent op 1 juni 2013 in de honderd jaar oude Palmenkas van de Hortus. Deze kas is indertijd gebouwd op verzoek van prof. dr. Hugo de Vries, toen directeur van de Hortus. Zijn kijk op de plantkunde was zeer vernieuwend en zijn microscopische studies hebben de kennis over de plantenwereld enorm verrijkt. De reeks verbeeldingen van de plantenwereld in deze tentoonstelling is daarmee ook een eerbetoon aan Hugo de Vries.

www.dehortus.nl

www.tropisme.nl