‘Tsjetsjeense Marilyn’ zorgt voor ophef in Moskou

Een tentoonstelling over censuur in de Russische media is ten slachtoffer gevallen aan gerechtelijke vervolging. In 24 werken gaf curator Andrej Jerofejev – broer van de schrijver Viktor Jerofejev -een overzicht van wat er de afgelopen jaren aan censuur onderhevig was. Binnenkort moet hij zich voor de rechter verantwoorden.
Eén van de werken betreft de ‘Tsjetsjeense Marilyn’ van de Siberische kunstenaarsgroep Blauwe Neus. De foto toont een gesluierd model van wie de zwarte jurk opwaait als bij Marilyn Monroe in de fameuze scene uit de speelfilm The Seven Year Itch. Het model draagt zwarte kousen waarop witte doodshoofden zijn te zien en om haar middel draagt ze een bomgordel.

Curator Jerofejev zag al aankomen dat ‘mijn kleinste tentoonstelling tot nu toe’ het moeilijk zou krijgen, zo lezen we in Der Spiegel. Daarom konden bezoekers van het Sacharov-centrum in Moskou in eerste instantie alleen witte wanden zien. Om de werken te bekijken moesten ze op ladders klimmen en door kleine vensters kijken.

• Spiegel Online: Marilyn mit Sprengstoffgürtel (met meer voorbeelden in een slideshow)