Tub

Of eenden kunnen zwemmen. Dat vroegen Eugenia Dunbar and Mary Moose zich – volgens de overlevering – af. Dat je een fotograaf hiervoor zo gek kunt krijgen…

Ergens op de stoep in Washington DC. Het zal wel voorjaar zijn, getuige die eendenkuikens. Toch houden de misses voor de foto hun jassen aan. En wat staat dat kind verderop toch triomfantelijk te kijken.

Do ducks swim?, zo luidt de officiële fototitel. Was dit nu werkelijk de vraag? Eerst die loodzware tub neerzetten, dan vullen met water en daarna de eendjes in een tuigje gespen. Tegen het wegvliegen. Do little ducks fly?

En inderdaad, je laat ze neer in de badkuip en… ze blijven drijven. Dobberen. Wellicht bewegen de pootjes, maar de foto verraadt geen gerimpelde waterspiegel. De fotograaf zakt net als Eugenia en Mary maar eens door de knieën, voor een leuke ooghoogte. En verder is er over dit, in eerste instantie toch zo opmerkelijke fotobeeld, eigenlijk niet veel zinnigs meer op te merken. Hoe lang we ook kijken, er valt niets aan op.

Wel verdwijnt de foto in The National Photo Company Collection (een eer!) en komt 80 jaren later toevallig bij PhotoQ boven drijven (ook een eer!). Eigenlijk gek. De kwaliteit is mwâh, en er blijft in ons hoofd niets van deze afbeelding kleven… Waarom niet? Onze hersens kraken… ja! Het is de titel. Die titel: Do ducks swim? draait het beeld faliekant de nek om. Het overbekende antwoord verstoort, ja vernietigt alles binnen het bijbehorende fotokader. Daarom tot slot de moraal: hoed u voor foute fototitels.

 

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.