Twaalf fotoboeken onder de 33 Best Verzorgde Boeken 2016

Een vijf-koppige jury heeft uit 298 inzendingen van boeken die verschenen in 2016 een selectie gemaakt van 33, ten behoeve van de jaarlijkse verkiezing van Best Verzorgde Boeken. In die selectie zitten twaalf fotoboeken.

Die twaalf zijn:

Batia Suter – Parallel Encyclopedia 2
Robert M. Rubin, Marianne Le Galliard – Avedon’s France: Old World, New Look
Sophieke Thurmer en Esther Hessing – Bound to the Ground
Laura Hospes – UCP
Laura van Severen – LAND. On the Brink of Some Formidably Complex Matter
Ata Kandó, Rose Ieneke van Kalsbeek en Tom Kandó – Ata Kandó: I shall use my time
Hinde Haest – 1/100 Dutch Photographic Publications from the Wingender Collection
Peter Dekens – (Un)expected
Anne Geene & Arjan de Nooy – Ornithology
Thomas Manneke – Amsterdam
Johannes Schwartz – The Athens Recorder
Chrystel Lebas – Field Studies, Walking through Landscapes and Archives

Het overzicht van alle verkozen titels is te zien bij Best verzorgde Boeken

Deze zijn beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze.

De selectie van 33 boeken is ingezonden naar de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale boekjurering. Op 9 maart a.s. zullen de winnaars bekendgemaakt worden en weten we of ook Nederlandse boeken in de prijzen vallen.

Sinds vorig jaar worden de inzendingen ook beoordeeld door een vijfkoppige studentenjury waarin vijf academies zijn vertegenwoordigd. Het oordeel van deze toekomstige boekenmakers wordt 1 juni bekendgemaakt.

De vakjury bestond uit ontwerpers Yolanda Huntelaar en Remco van Bladel, Freek Kuin (creatief directeur drukker robstolk), Eelco van Welie (directeur nai010 uitgevers) en Carolien Glazenburg (conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam).

De Best Verzorgde Boeken wordt ondersteund door Igepa Nederland. Samen met BNO/Pictoright en L. van Heek Textiles maken zij De Best Verzorgde Boeken mede mogelijk.

De Stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Stichting Collectie Propaganda van het Nederlandse Boek, Beroeporganisatie Nederlands Ontwerpers en Grafische Cultuurstichting.