Twee debatten over digitale manipulatie

De recentelijk opgelaaide kwestie rond digitale manipualtie van nieuwsfoto’s wordt binnenkort in een tweetal debatten besproken. Op maandag 23 februari organiseert het vakblad De Journalist een discussie in het Parool-theater in Amsterdam. En op woensdag 4 maart is er in Den Haag het jaarlijkse Nieuwspoort Fotojournalisten Debat, deze keer opgezet in samenwerking met PhotoQ.
Gasten bij de Amsterdamse bijeenkomst zijn: Eduard de Kam van het Nederlands Instituut Digitale Fotografie (NIDF), van oorsprong fotograaf en deskundige op het gebied van fotomanipulatie, Parool-fotograaf Peter Elenbaas, Truus van Gog en Frits Baarda, respectievelijk fotograaf en fotografiemedewerker van De Journalist. De discussie staat onder leiding van redacteur Jacqueline Wesselius.

Maandag 23 februari. Parooltheater, Sint Pieterspoortsteeg 22 in Amsterdam. Aanvang: 21.00 uur. Toegang € 7,50. Reserveren: telefoon 020-558 44 44 of e-mail theater@parool.nl. Meer informatie: jwesselius@dejournalist.nl

Het debat in Nieuwspoort in Den Haag vindt plaats op 4 maart, van 19-21 uur. Welke digitale manipulaties zijn mogelijk en hoe breiden deze mogelijkheden zich uit? Welke grenzen worden er in pers en journalistiek aan gesteld en wie bepaalt waar de grenzen liggen? Is er door kaalslag en schaarste bij (foto)redacties meer kans op grensoverschrijdend gedrag in de fotojournalistiek?

Daarover gaat een panel in discussie met de zaal. Met Eduard de Kam (NIDF), Martijn Beekman (fotojournalist, Volkskrant), Annelies Kuipers (fotoredacteur nrc.next), Edie Peters (hoofdredacteur PhotoQ en fotoblad P/f). Met gasten van diverse andere fotoredacties; en onder leiding van Max van Weezel (Vrij Nederland).

Na het debat is er gelegenheid de speciale fototentoonstelling te bekijken van Nieuwspoort Fotojournalist 2008 Joost van den Broek.

Aanmelden hiervoor bij: secretariaat@nieuwspoort.nl