Twee fotofestivals gelijktijdig in Nederland

Het aankomend najaar wemelt het in Nederland van de fotografieactiviteiten, met vanaf vandaag twee fotofestivals die gelijktijdig plaatsvinden. In het zuiden van het land opent het festival Bredaphoto 2010 en in Leeuwarden opende vorige week Noorderlicht Fotomanifestatie 2010.
BREDAPHOTO
In Breda opent Ramsey Nasr het festival Bredaphoto 2010. De vierde editie van het internationale festival heeft als thema ‘Tilt’. Onder het thema TILT tonen fotografen hun visie op de wereld die op z’n kop staat, waarbij het niet alleen om beelden van de crisisverschijnselen gaat maar ook om beelden die tonen hoe een individu zich staande houdt. Foto’s die laten zien hoe crisis ook kansen biedt. Hoe weer anderen in een isolement vluchten. Hoe de mens grip op de chaos probeert te krijgen. Bredaphoto biedt een festival met meer dan 50 fotografen enloopt van 16 september t/m 24 oktober 2010.

NOORDERLICHT
De internationale fotomanifestatie Noorderlicht kijkt met ‘Land, Country Life in the Urban Age’ naar de gevolgen die urbanisatie heeft voor het platteland. een dertigtal fotografen leggen de relatie tussen stad en platteland bloot en tonen hoe het platteland in de 21e eeuw voor serieuze uitdagingen staat.
Het festival toont ook het project ‘Warzone’; een tentoonstelling over de oorlogservaring van soldaten die naar conflictgebieden zijn uitgezonden.
Noorderlicht is van 5 september t/m 31 oktober 2010 in Leeuwarden te zien.

Beide festivals hebben naast binnen- en buitenexposities een uitgebreid nevenprogramma:

In Breda worden onder andere lezingen gegeven door Simon Norfolk, Carl de Keyzer en Denis Darzacq, interviewt Edie Peters David Birkitt en Thijs Groot Wassink, lanceert Foam magazine haar Talent issue #24, vindt een avond met Belgische fotografen plaats en organiseert de GKf een thema-middag voor fotografen.

Noorderlicht organiseert een achttal rondleidingen door diverse experts uit het veld, sluiten diverse galeries aan in het satelietprogramma en vindt een boekpresentatie van Warzone plaats.

Bredaphoto 2010

Noorderlicht