Twee fotoseries over de veranderende Chinese identiteit

Afgelopen weekeinde opende het Hong Kong China Festival in het Muziekgebouw aan ’t Y met een expositie van de jonge Nederlandse fotografen Yee Ling Tang en Ting Chan.
Tijdens diverse reizen naar haar geboorteland Hong Kong fotografeerde Yee Ling Tan (1972) een ‘sfeertekening van de smeltkroes, de kleurenwaaier, de stroomversnelling en lappendeken, die deze miljoenenstad anno 2005 is’.
Tang, die aan de Enschedese kunstacademie AKI fotografie en mediakunst
studeerde, gebruikt in haar werk stereotypen over Chinezen, om die aan de kaak te stellen. Haar beelden, gepresenteerd als strakke grote kleurendrukken, werken vaak ironiserend en dagen de kijkers uit de dubbele bodem van het getoonde te ontdekken.

Ting Chan (1972) is in Nederland geboren en van Chinese afkomst. In de serie ‘Double Blood’ brengt de assimilatie in beeld van een tot voor kort gesloten groep immigranten in Nederland. Het zijn portretten van Nederlandse jongeren met gemengd (Chinees-Nederlands) bloed. Haar eigen etnische achtergrond en de discussie over de aard en het karakter van Nederland en de Nederlanders zijn aanleiding voor de vergelijking tussen de situatie hier en elders. ‘Double Blood’ is een metafoor voor het beeld van Nederland in de toekomst.

De expositie Star Ferry Movements is tot 31 december van dit jaar in het monumentale Muziekgebouw aan het Y te zien. Het Hong Kong China Festival loopt tot en met 14 oktober en binnen dit kader zijn er voorstellingen, concerten, een Asian Dance Night en een Asian Market (beiden op zaterdag 8 oktober) georganiseerd.

Muziekgebouw aan ’t Y
Piet Heinkade 1 in Amsterdam
De expositie is dagelijks tussen 10.00 en 1.00 uur
gratis te bezoeken.