Twee ontslagen na naaktfoto’s bejaarden

Twee medewerkers van zorginstelling Catharina Daemen in Brunssum zijn op staande voet ontslagen, omdat zij met een mobiele telefoon naaktfoto’s hadden gemaakt van dementerende bejaarden. Dat meldde het ANP maandagochtend. Voorzitter N. Velraeds van de Centrale Cliëntenraad van de Stichting Christelijke Zorg Zuid-Limburg heeft dat inmiddels bevestigd.
Het voorval deed zich een maand geleden voor. De twee nog jonge medewerkers, een jongen en een meisje, lieten de naaktfoto’s op hun mobieltje aan andere medewerkers van het tehuis zien. Die meldden dat bij de directie, die onmiddellijk maatregelen nam, aldus een geschokte Velraeds.

De cliëntenraad heeft de familie van de gefotografeerde patiënten geënformeerd. Ook zijn de medewerkers ingelicht door de directie. ‘Er is goed over gepraat met cliënten en medewerkers’, legt Velraeds uit. ‘Niet dat straks iemand met een mobieltje staat te telefoneren en dat dan iedereen bang is gefotografeerd te worden’.

De foto’s zijn nog niet gepubliceerd op het internet en de betrokken organisaties hopen dat dat ook niet gaat gebeuren. Er is door de instelling geen aangifte gedaan bij de politie om onrust te voorkomen, aldus Velraeds.

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid is woedend. ‘Dit is een schandelijke zaak’, zo liet zij maandag via een woordvoerder weten. De bewuste zorginstelling wil pas in de loop van de middag reageren op het voorval.

Bron: de Volkskrant