Tweede YiP-veiling brengt bijna 68.000 euro op

Tijdens de tweede benefietveiling van de organisatie Young in Prison zijn 69 van de 70 aangeboden foto’s van Nederlandse fotografen verkocht. De totale opbrengst komt ten goede aan projecten waarmee het dagelijks leven van jeugdige gevangenen in Zuid-Afrika, Suriname en Columbia verbeterd wordt.

De bijeenkomst op zaterdag 9 december startte een half uur later dan was aangekondigd. Tijdens het openingswoordje ging er een sirene af, dat bleek het brandalarm, maar er was God zij dank geen brand, want inmiddels hadden zich al zo’n vier- tot vijfhonderd man verzameld in de bovenzaal van de Amsterdams horecagelegenheid Odeon. Nadat de geluidsinstallatie weer werkte, vertoonde men een kort promotiefilmpje van YiP over de aanpak van deze organisatie. Met culturele en sportieve activiteiten probeert men het gevangenisleven van tien- tot achttienjarigen enigszins te verlichten.

Even later beklom veilingmeester Jan Pieter Glerum het katheder en kon het loven en bieden beginnen. De kavels kwamen in alfabetisch volgorde voorbij: van Hans Aarsman tot Friso Witteveen. De gemiddelde prijs lag wat hoger dan bij de vorige veiling. Toen haalden acht foto’s een opbrengst van 1000 euro of meer, zaterdag waren dat er vijfentwintig. Er werden acht foto’s op 2000 euro of meer afgehamerd: van Emmy Andriesse, Eva Besnyö, Ed van der Elsken, Dirk de Herder, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Wim Meischke, Sanne Sannes en Hannes Wallrafen. De foto van Van Lamsweerde & Matadin, ‘Jessica in our bed’ in een oplage van 1 en gesigneerd, bracht het hoogste bedrag , 5500 euro, op. Een foto van Desiree Dolron, met een bodemprijs van 3000 euro, bleef onverkocht. Het eindbedrag kwam volgens onze telling neer op 67.520 euro. Er hoefde voor de verkochte foto’s geen opgelden of b.t.w. betaald te worden en alle foto’s waren keurig ingelijst.

• Over de eerste YiP-veiling schreven we: Goedbezochte YiP-veiling haalt aardige opbrengst