Uitje

Een zeer interessante stroming binnen de portretfotografie is de categorie van gefotografeerde portretten waarop het hoofd ontbreekt.

Zulke portretten worden tot op heden regelmatig geleverd en hun meerwaarde kan worden verklaard uit het feit: dat het zo knap is om op deze wijze het hele wezen van de geportretteerde te vangen. Want is het erg dat het hoofd ontbreekt? Nee. Integendeel, zo’n hoofd zou maar storen.

We concentreren ons op de zithouding van de modellen en vooral op de aard van hun schoeisel. Want o, wat verraadt een mens door zijn schoenkeuze toch veel. Mevrouw links (voor de kijker) is in ieder geval de meest dominante van de twee. Of is het een verklede meneer? Dat maakt dus niet uit.

De jongere mevrouw rechts is (nog) niet getrouwd, haar ring zou in de jaren waaruit de schoenen stammen nog geen trouwring zijn, die waren destijds standaard glad. Ze is 100% zeker van het afwachtende type. Mevrouw links zou- qua schoen- ook de moeder van mevrouw rechts kunnen zijn, maar haar benen lijken niet oud genoeg. Misschien een fors uit de kluiten gewassen bazige vriendin binnen een niet ideale vriendschap.

De zon schijnt, maar het meegebrachte tafelkleed voor de warmte en de aard van het voorjaarslicht in deze nog kale buitenwereld doen denken aan Pasen, vooral door die optimistische blote armen tijdens het foto uitje naar de put. Trouwens, voor een week op vakantie zijn de opengewerkte schoenen niet geschikt. Mevrouw links zou nog wel een heel eind kunnen komen.

Twee dames, niet arm en niet rijk maar gewoon: keurig. Wat zo jammer is: dat de fotograaf er weer eens niet opstaat. Al waren het alleen zijn benen, want dan wisten we onmiddellijk…

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.