Uitreiking Zilveren Camera deels in teken ontslagen

De beperkte groep nieuwsfotografen in Nederland met een vast dienstverband neemt binnenkort verder af als de fusie van Algemeen Dagblad en een aantal regio-bladen in de Randstad doorgaat. Bestuurder Jaap Herschel van de journalistenvakbond NVJ stond bij dit feit stil voorafgaande aan de uitreiking van de prijzen van de Zilveren Camera.
De door uitgevers Wegener en PCM voorgenomen samensmelting van AD, Haagsche Courant/Goudsche Courant, Rotterdams Dagblad, Rijn en Gouwe, De Dordtenaar, Utrecht Nieuwsblad en Amersfoortse Courant leidt tot het verlies van ruim driehonderd banen, waarvan circa de helft in de journalistiek.

De vijftien fotografen bij de betreffende kranten is te verstaan gegeven dat zij niet – net als schrijvende journalisten – opnieuw hoeven te solliciteren naar een baan bij de nieuwe krant: ze kunnen op zijn best in aanmerking komen voor een contract op freelance-basis.

Voor de meeste fotografen in de zaal van het Rotterdamse Calypso, dat de Zilveren Camera-avond sponsorde, was het verhaal van Herschel niet een waarmee ze zich makkelijk personifieerden, gezien hun eigen langdurige staat van freelancer-schap. Een moment dat duidelijk maakt dat een traditionele vakbond en een beroepsorganisatie twee verschillende dingen kunnen zijn.

De Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten, aangesloten bij de NVJ, wil zich sterk maken voor een zo goed mogelijke positie van de getroffen fotografen. ‘Ik ben heel benieuwd naar die contracten, meestal gaat het dan om wurgcontracten’, zei NVF-voorzitter Hans Kouwenhoven in de Haagsche Courant van zaterdag.