Unseen trekt meer bezoekers dan vorig jaar

De Unseen Photo Fair trok van donderdag tot en zondag meer bezoekers dan eerdere jaren, meldt de organisatie in een persbericht: ‘Verzamelaars, bezoekers en deelnemende galeries waren enorm enthousiast over de originaliteit van de presentaties, de hoge kwaliteit van het werk en de diversiteit van het programma. Vele internationale verzamelaars en journalisten bezochten de preview op donderdag 17 september en de VIP opening was op de avond voor de officiële start van Unseen, met ruim 4000 bezoekers drukker dan ooit.’

In totaal trok Unseen op de genoemde dagen 16 duizend bezoekers. Hoewel de beurs dit jaar een dag korter was dan de eerste edities zijn er al meer bezoekers geweest dan de voorgaande jaren. Dit jaar is Unseen – initiatief  van Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Platform A en Vandejong Creative Agency – uitgebreid met een festival, dat nog doorgaat tot volgende week zondag.

Het persbericht vervolgt:

Rixt Hulshoff Pol (directeur Unseen): “Galeriehouders, verzamelaars en bezoekers die voor het eerst kwamen, mensen spraken mij continu aan over de prettige, ontspannen sfeer. We zagen nieuwe en terugkerende verzamelaars, meer geïnteresseerde musea en aankopen voor bedrijfscollecties. Startende verzamelaars vertelden mij dat ze hier voor het eerst waren en meerdere werken kochten. Je kunt zien dat de economie weer aantrekt.”

NIEUWE FOTOGRAFIE
Vierenvijftig internationale galeries namen deel aan Unseen Photo Fair 2015, waaronder galeries uit Amsterdam, Berlijn, Londen, Parijs, maar ook uit verrassende plekken als Belfast, Tokio, Antwerpen, Los Angeles en Warschau. De galeries hebben het Unseen concept omarmd en kwamen met indrukwekkende presentaties met nieuwe fotografie.

SUCCESVOLLE PREMIÈRES
De Unseen Premières waren een groot succes. Meer dan tachtig werken maakten hun debuut op Unseen 2015. Geïnteresseerde verzamelaars kwamen in grote getallen kijken naar de presentaties van deze gloednieuwe werken en konden de makers ontmoeten. Er was nieuw werk van jong talent als Beni Bischof, Erwan Morére en Felicity Hammond, maar ook nieuw en nog onbekend werk van bekendere namens als Michael Wolf, Nobuyoshi Araki of Erwin Olaf.

TIME LightBox (US) schreef: “Unseen is dé plek geworden om werk van onbekendere fotografen en nieuw werk van gevestigde namen te ontdekken en te kopen.”
AnOther Magazine (UK): “(..) De kwaliteit en variatie van de werken die worden getoond zijn groter dan ooit tevoren, dit weekend was een exceptionele kans om je eigen collectie te starten.”

PRIJZEN EN NOMINATIES
VOOR VINCENT DELBROUCK, SOPHIE JUNG, ANOUK KRUITHOF EN YOSHINORI MASUDA
Diverse prestigieuze prijzen, opgericht om jonge kunstenaars te ondersteunen, zijn uitgereikt tijdens Unseen:

Sophie Jung (LU) is gekozen door Unseen en ING als winnaar van de eerste editie van de ING Unseen Talent Award. Deze award biedt een internationaal platform voor nieuw Belgisch, Nederlands en Luxemburgs fotografietalent en geeft hen de kans hun werk op internationale schaal te presenteren.

Anouk Kruithof (NL) werd gekozen als winnaar van de Meijburg Art Commissie en krijgt een projectfonds om een site-specifiek werk te maken voor het kantoor van Meijburg & Co in Amstelveen.

De Belgische Vincent Delbrouck is geselecteerd voor het 2015 Outset | Unseen Exihibition Fund door een comité van curatoren bestaande uit Eva Eicker (assistent curator, The Photographers’ Gallery), Joachim Naudts (curator en editor fotografie, FoMu & Punctum), en Sena Çakırkaya (hoofd fotografie, Istanbul Modern). Delbrouck krijgt in 2016 een solotentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam.

Yoshinori Masuda (JP) won de Unseen Dummy Award 2015. Masuda’s boek, Tiger 2, zal worden gepubliceerd door Lecturis en wordt gepresenteerd op Unseen 2016. <

UNSEEN FESTIVAL
Het dit jaar nieuw geïntroduceerde Unseen Festival, een tiendaags programma vol fotografie, ging ook op 18 september van start. Nog t/m 27 september presenteren veertig Amsterdamse instellingen speciale fotoprojecten en tentoonstellingen. Bijvoorbeeld op plekken die doorgaans gesloten zijn voor het publiek: Hidden Treasures. Zo vindt er een tentoonstelling plaats in een deel van de toekomstige expositieruimte van de Beurs van Berlage en zijn er installaties in het voormalige Prinsengrachtziekenhuis. Ook is er een installatie en performance van het duo The Cool Couple bij Barber, zijn er tentoonstellingen van Ola Lanko en Heikki Kaski in de voormalige Citroën Garage te zien en is er de Koreaanse tentoonstelling Lies of Lies in het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht.

UNSEEN AMSTERDAM: TICKET INFO
Het Unseen ticket biedt nog t/m 27 september gratis toegang of korting bij de veertig locaties van het Unseen Festival in Amsterdam. Vanaf 21 september is ook een Festivalpassepartout te verkrijgen voor € 9,50.

UNSEEN 2016
De internationale fotografiebeurs Unseen keert in 2016 terug van 23 t/m 25 september 2016