Ultra-tele cineobjectief: Canon CN20x50

Canon introduceert voor filmcamera’s een objectief met het langste brandpuntsbereik tot nu toe. De Canon CN20x50 heeft een zoombereik van maar liefst 50-1000mm. Met de ingebouwde 1,5x converter wordt dat zelfs 75-1500mm. Het objectief is met name bedoeld voor natuur- en sportprogramma’s op de televisie.

Door het enorme zoombereik kan een filmploeg veel makkelijker opnames maken waar het wisselen van objectieven lastig is en tegelijk een groot bereik nodig is. Bij natuur- en sportopnames heb je immers te maken met snelle positieveranderingen en is het vaak lastig of onmogelijk om dichtbij te komen. Het nieuwe cine-servo objectief heeft daarom niet alleen een groot bereik, de servo-aandrijving is eventueel volledig te verwijderen om een dynamische filmstijl mogelijk te maken.

Een groot voordeel van de CN20x50 is dat de filmploeg met minder apparatuur hoeft te reizen. Naar verhouding is het objectief goed draagbaar, al blijft 6,6 kg een stevig gewicht. Optisch is alles uit de kast gehaald om een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit te krijgen, zodat het ook voor 4k filmen geschikt is. Het mag logisch zijn dat met natuur- en sportopnames als belangrijkste doel, het objectief zodanig is geconstrueerd dat het tegen de nodige stoten en weersomstandigheden kan.

Het objectief is verkrijgbaar met een PL- en de Canon EF-vatting. Bij de PL-vatting ondersteunt het objectief de Cooke’s /i-technologiestandaard. Beide modellen beschikken over een 12-pins seriële aansluiting voor integratie met omroepapparatuur.