‘Utrechts Licht’ in najaar derde Nederlandse fotomanifestatie

Onder de verzamelnaam ‘Utrechts Licht’ is er van 30 augustus t/m 26 oktober een aantal fototentoonstellingen en gerelateerde activiteiten te beleven, waarmee Utrecht de derde stad in Nederland wordt die dit najaar een fotomanifestatie organiseert. In Leeuwarden organiseert Noorderlicht zijn manifestatie van 7 september t/m 26 oktober. Breda Photo is er van 24 september tot 31 oktober.
Het persbericht uit Utrecht:

Wat is het geheim van Utrecht?
De stichting Stedelijke Fotografie Utrecht en het Centraal Museum bieden vanaf 30 augustus een andere kijk op de stad met de tentoonstelling ‘Het geheim van Utrecht’. In het kader van haar twintigjarig jubileum toont de SFU een selectie uit de opdrachten die ze verstrekte aan jonge en gevestigde fotografen. De fotoseries geven een goed beeld van de ongekende diversiteit van de stad. ‘Het Geheim van Utrecht’ is tot en met 26 oktober te zien in het Centraal Museum.
 
‘Het Geheim van Utrecht’
De stichting Stedelijke Fotografie Utrecht schrijft sinds 1987 elk jaar documentaire foto-opdrachten uit, die de
stad als onderwerp hebben. In de afgelopen jaren was het thema ‘Het Geheim van Utrecht’, een verbinding tussen de hedendaagse fotografie en het surrealistische verleden van Utrecht. Deze serie, aangevuld met een aantal oudere opdrachten en een selectie historische foto’s van Utrecht in de jaren ’30 uit verschillende archieven, vormt de jubileumtentoonstelling ‘Het Geheim van Utrecht’. Ze toont Utrecht als een stad van contrasten en verborgen verhalen: van historische binnenstad tot futuristische universiteitsstad De Uithof, van de verdwenen miljonairs tot de stamgasten van café De Kroeg en van dromerige individuen tot de hedonistische massa. Te zien is werk van Henze Boekhout, Paul Bogaers, Leo Divendal, Marnix Goossens, Rob Hornstra, Anke van Iersel, Ine Lamers, Loodwicks Press Images, Hans van der Meer, Holger Niehaus, Anders Petersen, Otto Snoek, Judith van IJken, Henk Wildschut en archiefmateriaal van Frans Lapoutre en Gibo Smilda, evenals beelden van diverse fotografen uit de periode 1920-1940.
 
Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide, gelijknamige publicatie, met bijdragen van Rik Suermondt, Ingmar Heytze, Karen Duking en Marjolein Sponselee. De vormgeving is van Sybren Kuiper. De publicatie wordt uitgegeven door Veenman Publishers en is onder andere verkrijgbaar in de boekwinkel in de entreehal van het Centraal Museum voor €35.

Utrechts Licht
Dit najaar vinden op meerdere plekken in Utrecht activiteiten en presentaties plaats op het gebied van de fotografie onder de gezamenlijke naam ‘Utrechts Licht’. Naast ‘Het Geheim van Utrecht’ toont het Centraal Museum tevens een solotentoonstelling van de documentairefotograaf Koen Wessing, met foto’s die hij tijdens zijn reizen naar China maakte. FOTODOK organiseert een drietal activiteiten rondom fotografie. Het UCK heeft een lezing gepland over dit onderwerp, evenals een tentoonstelling in Het Gebouw. Tot slot toont de Academiegalerie een presentatie naar aanleiding van het grote aantal boekuitgaven van studenten Fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten en oud-studenten, nu werkzaam als beroepsfotograaf.

• Met uitzondering van Fotodok is er op de sites van de deelnemende organisaties nog weinig te vinden over Utrechts Licht, maar hier zijn de links: www.centraalmuseum.nl, www.stedelijkefotografie.nl, www.uck.nl, www.academiegalerie.nl, www.fotodok.org

Noorderlicht

Breda Photo