Vader van Bert Sissingh overleden

Op 20 juli is Albertus Jakob Sissingh overleden, vader en veelvuldig model van fotograaf Bert Sissingh. Hij werd 95 jaar. ‘Hij was mijn favoriete acteur en de antagonist in drie van mijn fotoseries’, aldus zoon Bert.
In de fotoseries kijkt Sissingh terug op zijn jeugd, waarbij de verhouding met zijn ouders op velerlei wijzen wordt verbeeld. Uit de geënsceneerde beelden vallen verwijten, bewondering, mededogen en andere aspecten van de verhouding tussen kind en ouders af te lezen. Ernst, ironie en sarcasme wisselen elkaar af.

Hoe Sissinghs vader de fotografische activiteiten van zijn zoon waardeerde is niet helemaal duidelijk, zo blijkt uit een mail van Bert Sissingh: ‘Wat hij er echt van vond, neemt hij mee in het graf. Hij was altijd bereid om mee te werken en hij was vooral trots op het succes van zijn zoon. En laatst zei hij nog over de Zadkine foto (zie hierboven, ook gepubliceerd in het laatste nummer van kunstblad Mr Motley – red): Dat is helemaal niet zo slecht.’

Twee jaar geleden voltooide Sissingh de derde serie onder de titel Le Retour du Père. Een aantal foto’s en uitleg zijn te vinden op de site van galerie Cokkie Snoei. De serie is in september en oktober te zien tijdens het festival BredaPhoto.