Van 50 Best Verzorgde Boeken 2015 zijn er 6 fotoboeken

33 Nederlandse en 17 Vlaamse boeken vormen de selectie van De Best Verzorgde Boeken 2015. Speciaal voor het Nederlands-Vlaamse Gastlandschap van de Frankfurter Buchmesse heeft de Stichting De Best Verzorgde Boeken eenmalig een gezamenlijke bekroning opgezet met de Vlaamse Uitgevers Vereniging. Uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers, drukkers en binders stuurden in totaal 410 boeken in. De boeken zijn door een Nederlands-Vlaamse jury beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze.

De uitverkoren fotoboeken:

Désirée van Hoek. Skid Row
Ontwerp: Mevis & Van Deursen | Productie: Colour & Books, UNICUM by Gianotten | Uitgever: Désirée van Hoek

Janine Schrijver. Our Nature Within the Limits of City Parks
Ontwerp: Kummer & Herrman | Productie: Lecturis, Handboekbinderij Geertsen, Hexspoor, Dibema,  Finishing Touch, Nuth | Uitgever: Lecturis

Rob Morees (samenst.) – Life is Strange
Ontwerp: – SYB – | Productie: Wilco Art Books | Uitgever: nai010

Raimond Wouda. Ext.-Int.
Ontwerp: Robin Uleman | Productie: Colours & Books, Drukkerij Mart. Spruijt, Handboekbinderij Geertsen | Uitgever: Fw: Books

Sanne Peper. Due to Lack of Interest Tomorrow Has Been Canceled
Ontwerp: Michaël Snitker | Productie: Colour & Books, Wilco Art Books, Binderij Hexspoor | Uitgever: Lecturis

Mariken Wessels (samenst.) – Taking off. Henry my neighbor
Ontwerp: Mariken Wessels, Jurgen Maelfeyt | Productie: Die Keure, Binderij Hexspoor | Uitgever: Art Paper Editions

(De boeken zijn alle verkrijgbaar bij de PhotoQ Bookshop)

De selectie is ingezonden naar de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale boekjurering. Op 7 maart zullen de winnaars bekendgemaakt worden en weten we of daar Nederlands-Vlaamse boeken bij zijn.

Nadien zal het Stedelijk Museum Amsterdam de Best Verzorgde Boeken 2015 exposeren. Uiteraard zal ook tijdens de Frankfurter Buchmesse het nieuwe keurcorps te bewonderen zijn.

Welke boeken het predicaat ‘Best Verzorgd’ verdienen is dit jaar bepaald door een Nederlands-Vlaamse jury die de boekenbranche, de grafische bedrijfstak en de ontwerpers vertegenwoordigt: Carolien Glazenburg (conservator Stedelijk Museum Amsterdam), Wouter Roelants (boekhandelaar en uitgever), Luc Derycke (ontwerper, Gent), Koen Brams (voormalig directeur Jan van Eyck Academie & voormalig hoofdredacteur De Witte Raaf) en Freek Kuin (creatief directeur drukkerij robstolk).

Bekijk de keuze van de Nederlands-Vlaamse jury op: www.bestverzorgdeboeken.nl

In Nederland wordt sinds 1926 aandacht gevraagd voor het boek in zijn totale verschijning. Dit gebeurt in de vorm van een jaarlijkse bekroning van 33 Best Verzorgde Boeken, georganiseerd door de Stichting Best Verzorgde Boeken. Vlaanderen heeft enkele jaren eenzelfde bekroning gekend, georganiseerd door de Vlaamse Uitgevers Vereniging, die helaas drie jaar geleden is komen te vervallen. Dit gegeven vormde een extra reden om een Nederlands-Vlaamse bekroning op te zetten teneinde tijdens het Nederlands-Vlaamse Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse ook het mooiste van de Vlaamse boekproductie voor het voetlicht te kunnen brengen.

De Best Verzorgde Boeken wordt dit jaar voor het eerst ondersteund door Igepa Nederland. Samen met BNO/Pictoright en L. van Heek Textiles maken zij De Best Verzorgde Boeken mede mogelijk.

De Stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Stichting Collectie Propaganda van het Nederlandse Boek, Beroeporganisatie Nederlands Ontwerpers en Grafische Cultuurstichting.