Van der Elsken vóór de camera

Het Nederlands Fotomuseum ontdekte recent in het archief van fotograaf Hans Spies verschillende portretfoto’s van de familie Van der Elsken uit de jaren ’30. De foto’s tonen ons de beroemde latere fotograaf Ed van der Elsken op tienjarige leeftijd, zijn oudere zus Rie en jongere broer Bert, die betrokken was bij de vondst. Uiteraard zijn er ook foto’s van vader en moeder Van der Elsken.
Het persbericht vervolgt:

""Op alleen de zoekterm "Elsken" zoeken wij nooit…", aldus Carolien Provaas van het Fotomuseum. "…dan vind je 150.000 foto’s van Ed van der Elsken zelf, wiens archief wij ook beheren. Bert van der Elsken, de jongere broer van Ed, vertelde ons recent dat Spies ooit portretten van hen had gemaakt. Toen hadden we ze redelijk snel gevonden."

Spies en vader Van der Elsken moeten elkaar zakelijk hebben gekend. Spies behoorde destijds tot een van de beste Nedelandse interieurfotografen in Nederland en vader Van der Elsken had een woninginrichtingszaak in Amsterdam. In mei 1935 kwam Hans Spies bij familie Van der Elsken en maakte deze foto’s van de verschillende gezinsleden

Het Nederlands Fotomuseum beheert zowel het archief van Hans Spies als dat van Ed van der Elsken. Zij maken deel uit van de ruim 150 archieven van bekende en onbekende fotografen die het museum beheert. De collectie omvat bij elkaar zo’n 4 miljoen negatieven, afdrukken, camera’s, documenten, etc."

De vondst wordt ook beschreven in het PhotoQ Jaarboek De Ontdekking dat vandaag (6 december 2011) gepresenteerd wordt. Alles over het jaarboek: PhotoQ publiceert jaarboek2011-2012 De Ontdekking