Van der Harten van Trouw naar Rijksmuseum

Cécile van der Harten, chef fotoredactie van het dagblad Trouw, begint op 2 oktober aan haar nieuwe baan, ‘hoofd beeld’ bij het Amsterdamse Rijksmuseum.
Bij het Rijksmuseum wordt Van der Harten verantwoordelijk voor de digitale ontsluiting van de collectie. Als hoofd van het foto-atelier en -archief gaat zij de kwaliteit bewaken van de digitale reproducties van de museumcollectie. Tot op heden zijn 40.000 objecten vastgelegd. Op dit moment voltrekt zich het fotograferen van allerlei museumstukken in een tempo van 10.000 voorwerpen per jaar. De Rijksmuseumcollectie omvat 1.400.000 objecten, waaronder monumentale schilderijen en beeldhouwwerken, tapijten en kledingstukken, poppenhuizen, vaatwerk en scheepsmodellen.

Van der Harten studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht en specialiseerde zich in fotografie. Haar inventarisatie van het archief van de legendarische fotograaf Sanne Sannes leidde tot een beknopte monografie in de Geschiedenis van de Nederlandse fotografie (het lexicon). Zij was tevens verantwoordelijk voor de grote monografie over Sannes, deel 1 in een reeks van 12 monografieën, die verscheen op initiatief en met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daarnaast schreef Van der Harten Gemengd Nieuws. Amsterdamse Persfoto’s 1920-1940, met H.J.A. Hofland als co-auteur.

Cécile van der Harten is tien jaar aan de fotoredactie van Trouw verbonden geweest, de laatste drie jaar als leidinggevende. Daarvoor heeft zij drie jaar bij het ANP gewerkt en deed zij ten behoeve van de Nicolaas Henneman Stichting onderzoek naar de toestand van Nederlandse fotoarchieven.