Van Duyvendijk portretteert vooral jonge, vrouwelijke Aziaten

In Portraits from Asia presenteert Marco van Duyvendijk zijn hoogstpersoonlijke visie op dit continent. Het boek is de catalogus bij de eerste buitenlandse tentoonstelling van deze fotograaf.
In het laatste kwartaal van 2006 exposeerde de Faulconer Gallery van het Grinnell College in Grinnell (Iowa, Verenigde Staten) een overzicht van de series die Van Duyvendijk vanaf 2003 in Azië maakte. Hij verbleef een winter en een zomer in Mongolië (zie eerdere Photoq-recensie: Marco van Duyvendijks Mongolië). In 2005 ging hij in Guangzhou op zoek naar de iconologie van antiek Chinees behang. Afgelopen jaar portretteerde hij ‘Betel Nut Beauties’ in Taiwan en middelbare-schoolmeisjes in Zuid Korea.

Portraits from Asia bevat vijf hoofdstukken met ieder zeven tot achttien foto’s. In de eerste twee zijn de Mongoolse beelden opgenomen: opnamen van jonge contorsionistes (slangenmeisjes) en de ‘urban’ jeugd van de hoofdstad Ulaanbaatar. Het hoofdstuk over de stad Guangzhou (bekender onder de oude naam Kanton) en de provincie Guangdong bevat de meeste foto’s. Duyvendijk was op zoek naar referenties naar het antieke Chinese behang van het landhuis Oud-Amelisweerd, dat hij samen met zijn vriendin beheert. Hij vond ze vooral in de bloemmotieven op de kleding van jonge Chinezen en tijdens een regenbui in de stad. De enkele interieurs en straatbeelden zijn een welkome onderbreking van de portrettenreeksen in deze uitgave.

De twee laatste hoofdstukken zijn weer uitsluitend gewijd aan portretten. In Taiwan maakte Duyvendijk een serie over spaarzaam geklede meisjes die vanuit hun opvallende kiosken stimulerende betelnoten verkopen. Het boek sluit af met foto’s van geüniformeerde Zuidkoreaanse scholieren. Het geeft een aardige indruk van het repressieve bewind waarin deze meisjes hun middelbare-schooltijd moeten doorbrengen.

De over het algemeen spontaan tot stand gekomen portretten van Duyvendijk zijn sober en esthetisch. Het is zeker geen straf om ze te bekijken, maar ik mis in deze publicatie de balans die zijn Mongolië-boek wel had. Wat minder portretten en wat meer context had de gepresenteerde reeksen mijns inziens meer ‘ademruimte’ gegeven. Volgens mij wreekt zich hier het ‘best of-principe’, waarmee een relatie tussen de vijf verschillende series wordt gesuggereerd, die er eigenlijk niet is.

Han Schoonhoven

Portraits from Asia
fotografie en teksten: Marco van Duyvendijk
paperback, formaat 17 x 23 cm, 128 pagina’s, 68 kleurenafbeeldingen
uitgave: Faulconer Gallery, Grinnell College, USA
prijs: 20 euro

• foto’s uit de verschillende series zijn te zien op: www.marcovanduyvendijk.nl