Van Kesteren laat het andere Colombia zien

Tot eind december is in Amsterdam de tentoonstelling ‘Vluchtelingen in Colombia’ van fotograaf Geert van Kesteren te zien. Van Kesteren maakte de reportage in opdracht van Plan Nederland (voorheen Foster Parent Plan). De expositie werd vrijdag geopend door VN-professor Paulo Pinhero die verheugd is een andere kant van Colombia te kunnen laten zien.
door Marijn Schrijver

‘We willen verder kijken dan het cliché,’ zegt Pinhero, schrijver van het World Report on Violence against Children. Volgens de professor denken te veel mensen bij Colombia alleen aan cocaïneplantages. Dit leidt wat hem betreft de aandacht af van wezenlijkere problemen zoals de vele (jonge) vluchtelingen. Door de strijd om drugs zijn de afgelopen tien jaar drie miljoen Colombianen uit de binnenlanden op de vlucht geslagen naar de steden.

Van Kesteren bracht drie weken door in de krottenwijken van Quibdó, een stad midden in het oerwoud. Door zijn lange aanwezigheid heeft hij het alledaagse leven van de vluchtelingen in zijn meeste pure vorm kunnen vastleggen. Op de foto’s zijn met name kinderen te zien, die spelen, zich wassen of gewoon televisie zitten te kijken. De meeste foto’s zijn vrij donker met sterke kleuren, zoals op een aantal foto’s de knalgele plakkerige banaan – dagelijkse kost voor veel kinderen. Maar ondanks de onschuldige taferelen zijn de foto’s allerminst onbezorgd. Wellicht door het veelvuldig gebruik van het contrast tussen scherp en onscherp, hebben de afgebeelde mensen en hun omgeving iets gejaagds.

‘Ze zijn natuurlijk niet zomaar op de vlucht’, benadrukt Conny Luhulima, manager en tevens partner van Van Kesteren. De fotograaf zit voor zijn volgende project nu al weken onbereikbaar in de jungle van Indonesië en kon dus zelf niet bij de opening aanwezig zijn. Maar Luhulima herinnert nog wel zijn eerste telefoontje uit Colombia: ‘Wat hij daar aantrof had hij niet verwacht. De vluchtelingen zijn nakomelingen van slaven, waardoor het allemaal net zo goed op een Afrikaans derde wereldland lijkt.’

De reportage is indrukwekkend en laat op geslaagde wijze een ander gezicht van Colombia zien. Dat verklaart het enthousiasme van professor Pinhero en Plan Nederland. Zij zullen met dit beeld verder werken aan een toekomst zonder geweld tegen kinderen. Belangstellenden kunnen vanaf nu de tentoonstelling kosteloos bezoeken op de derde verdieping van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.