Van Tuyl nieuwe directeur Stedelijk

Gijs van Tuyl (1941) wordt de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Van Tuyl zal zowel de zakelijke als de artistieke eindverantwoordelijkheid gaan dragen. Zijn aanstelling geldt voor een periode van vijf jaar.
Uit het persbericht:

‘Van Tuyl is gekozen door een sollicitatiecommissie die samengesteld was uit medewerkers van het Stedelijk en leden van de Raad van Toezicht i.o. van het museum. Deze laatste heeft Van Tuyl voorgedragen aan B. en W. van Amsterdam, die vandaag hiermee hebben ingestemd.

Wethouder van cultuur Hannah Belliot noemt Van Tuyl ‘een solide directeur’ en ‘een voortbouwer’: ‘Het College heeft gekozen voor continuïteit en stabiliteit. Van Tuyl is gezien zijn enorme ervaring een waarborg hiervoor.’

Van Tuyl is geen onbekende voor het Stedelijk Museum. Van 1969 tot 1976 was hij er werkzaam als conservator. Sinds 1992 zwaait hij de scepter over het Kunstmuseum Wolfsburg dat onder zijn leiding uitgroeide tot een internationaal gerenommeerd instituut. Hij organiseerde er belangwekkende tentoonstellingen van beeldende kunst, vormgeving en fotografie, zowel klassiek (Fernand Léger, Roy Lichtenstein, Andy Warhol) als hedendaags (Bruce Nauman, Luc Tuymans, Olafur Eliasson). In het onlangs verschenen overzichtsboek van 10 jaar Kunstmuseum Wolfsburg roemt Van Tuyl de vroegere Stedelijk-directeur Willem Sandberg om de manier waarop deze het museum ‘opengooide’ voor experiment en levendigheid.
Daarnaast heeft hij een duidelijke visie op hoe een museum vandaag de dag professioneel kan en moet opereren.

Van Tuyl zal uiterlijk per 1 januari 2005 in functie treden. Interim-directeur Hans van Beers zegt over de aanstelling van Van Tuyl: ‘Het is een duidelijke keus voor een sterke bouwer op het juiste moment; onder zijn leiding zal het museum de opgaande lijn versneld voortzetten. Wij mogen tevreden zijn.’ Ook de Ondernemingsraad van het Stedelijk heeft ingestemd met Van Tuyls benoeming.

Rijkman Groenink, voorzitter van de Raad van Toezicht i.o. voegt daaraan toe: ‘Met Van Tuyl halen we een ervaren museummanager in huis die we op dit moment hard nodig hebben. Met zijn staat van dienst, gecombineerd met de expertise binnen het museum, vertrouwen we op een even gedegen als gewaagd expositiebeleid.’
Interim-directeur Van Beers zal in ieder geval aanblijven tot de verzelfstandiging van het museum een feit is.’