Van Zoetendaal: nieuwe locatie, nieuwe plannen

Na tweeëneenhalve maand verbouwen opende Willem van Zoetendaal een nieuwe tentoonstellings- en werkruimte aan de Oude Schans.
Eind vorig jaar sloot Van Zoetendaal Collections, de galerie aan de Keizersgracht definitief haar deuren. Voor en tijdens de verhuizing naar de nieuwe locatie heeft de tentoonstellingsmaker, verzamelaar en galeriehouder een aantal ingrijpende beslissingen genomen.

Het aantal fotografen is teruggebracht van rond 25 naar 12. In plaats van acht presentaties stelt Van Zoetendaal nu vier tentoonstellingen per jaar samen, die overigens wel tussentijds aangepast kunnen en zullen worden. De nieuwe expositieruimte is uitsluitend op afspraak te bezichtigen.

De presentaties aan de Oude Schans worden opgebouwd met werken uit de collectie van de eigenaar en foto’s van het genoemde twaalftal (waarvan ook afdrukken in de al weer zo’n 400 ‘nummers’ tellende collectie zijn opgenomen). In voorkomende gevallen worden de expo’s aangevuld met werk van ‘gasten’ en foto’s van verzamelaars waar Van Zoetendaal verwantschap mee heeft. Daarnaast worden fotografen van de galerie en gastcuratoren uitgenodigd hun ding te doen met het ‘Artist’s Territory’, de virtuele galerie op de website, waar je via je computerscherm doorheen kunt wandelen.

De lopende tentoonstelling is ‘Verticals’ gedoopt. In de 55 vierkante meter grote expositieruimte hangen ongeveer twintig foto’s. De muren van vier meter hoog bieden gelegenheid om beelden in harmonie boven elkaar te hangen. De presentatie omvat foto’s van Sara Blokland, Eva-Fiore Kovacovsky, Paul Kooiker, Wynolt Visser, Johannes Schwartz, Yuki Onodera en Koos Breukel. Hoog boven deze beelden hangt een 2,5 meter bij 45 centimeter grote foto van een kattensnorhaar die Harold Strak tegen een blauwe achtergrond heeft uitvergroot.

Afgelopen week bezocht Van Zoetendaal de opening van de tentoonstelling ‘Street & Studio’ in het Londense Tate Modern, waarin werken van ‘zijn’ fotografen Lee To Sang en Marjaana Kella zijn opgenomen. Bij die bijeenkomst heeft Martin Parr toegezegd beschikbaar te zijn voor een publicatie in Archivo, het ‘archiefmagazine’ dat Van Zoetendaal samen met Paul Kooiker maakt.

Volgend jaar mag hij naar eigen inzicht een fotografietentoonstelling in museum Boymans Van Beuningen inrichten. In 2010 maakt hij een grote expositie met het werk van Koos Breukel in het Maison européeenne de la photographie in Parijs. Maar voordat het zover is heeft Van Zoetendaal op zijn nieuwe eigen plek al meerdere presentaties gerealiseerd. Bijvoorbeeld vanaf begin augustus, rond het thema ‘natuur’.

• Voor foto’s en informatie, zie: www.vanzoetendaal.nl