Van Zoetendaal schenkt 100 foto’s aan Fries Museum

Het Fries Museum heeft een tentoonstelling samengesteld uit een schenking van Willem van Zoetendaal. De schenking van vormgever en uitgever Van Zoetendaal, bestaat uit ruim honderd foto’s van vooraanstaande Nederlandse en internationale fotografen. Voor de tentoonstelling, die de titel Dicht op de huid draagt, is een zorgvuldige selectie gemaakt. Dicht op de huid is te zien in het Fries Museum van 11 april tot en met 30 augustus 2015.

Fatma, 1996 / /Foto Céline van Balen / Collectie Fries Museum
Fatma, 1996 / /Foto Céline van Balen / Collectie Fries Museum

De tentoonstelling geeft een goed beeld van Van Zoetendaal’s fascinaties, aldus een persbericht van het museum: ‘De foto’s zijn stuk voor stuk dicht op de huid en menselijk. Ook zijn het allemaal series en geen op zichzelf staande foto’s.’

Het bericht vervolgt:
Het volgen van een enkel onderwerp zoals Arno Nollen (Ede, 1964) doet, levert een reeks foto’s op met soms minimale nuanceverschillen. Nollen heeft duidelijk een fascinatie voor zijn onderwerp: meisjes. Fotograaf Harold Strak (Mozambique, 1959) zoomt in op het stof en de insecten in zijn atelier. De uitvergroting roept kosmische associaties op. De reisfoto’s van Ulay (Duitsland, 1943) laten een documentaire blik zien op een wandeling van negentig dagen langs de Chinese muur. Fotograaf Hein Kuhn-Oh (Seoul, 1963) fotografeert jonge meisjes en vrouwen zoals ze stereotypisch worden neergezet in de Koreaanse media. Alsof ze zich er altijd bewust van zijn dat een ander naar hen kijkt. De Amsterdamse moslimmeisjes die Celine van Balen (1965, Amsterdam) portretteerde, ogen onverstoorbaar maar zijn extreem intens.

Willem van Zoetendaal (Den Haag, 1950) was lange tijd verbonden aan de Rietveld Academie als docent. Eerst op het gebied van grafische vormgeving en later als hoofddocent fotografie. Van 1981 tot 1992 was Van Zoetendaal ontwerper en art director bij NRC Handelsblad en sinds 1994 is hij actief als uitgever van (fotografie)boeken. In 2000 startte hij zijn eigen galerie, die hij vorig jaar weer beëindigde.

Arthropoda, 2002 / Foto Harald Strak / Collectie Fries Museum
Arthropoda, 2002 / Foto Harald Strak / Collectie Fries Museum

Omdat de verzameling van Van Zoetendaal blijft groeien, heeft hij besloten een deel af te stoten en te schenken aan het Fries Museum. Directeur Saskia Bak is daar bijzonder mee ingenomen: ‘De schenking bevat werk van kunstenaars die we al in onze collectie hebben en sluit daar ook naadloos bij aan. Wij voelen ons vereerd dat Van Zoetendaal het Fries Museum heeft geselecteerd voor deze schenking. En wel mede naar aanleiding van een bezoek aan de tentoonstelling Horizonnen, die vanaf 11 april ook weer te zien is.’

www.friesmuseum.nl