Van Zoetendaal stopt… en begint opnieuw

‘Das Prinzip’, de tentoonstelling van Johannes Schwartz, is de laatste presentatie van Van Zoetendaal Collections in zijn huidige vorm. Na deze expositie sluit de galerie aan de Keizersgracht en verplaatst Willem van Zoetendaal zijn activiteiten naar de Oudeschans.
De nieuwe ruimte die in december verbouwd wordt en vanaf 1 januari op afspraak toegankelijk is, krijgt een ander programma, een andere dynamiek dan de huidige galerie. Op zeker moment vertegenwoordigde Van Zoetendaal 25 fotografen. De presentaties van hun werk, in een ritme van solo-, solo-, solo-, groepstentoonstelling vond de galeriehouder en uitgever langzamerhand te eenzijdig. Het idee dat zo’n programma al ongeveer twee jaar van te voren vastligt begon hem te benauwen.

Op de nieuwe locatie wil hij verrassende, intuïtieve exposities organiseren met zowel stilstaand als bewegend beeld. Naast het werk van een deel van zijn huidige ‘stal’, zullen er projecten op uitnodiging en fotografie uit privécollecties gepresenteerd worden. Daarnaast gaat Van Zoetendaal meer tijd besteden aan zijn oude stiel: hij belooft ‘een verscheidenheid aan nieuwe publicaties’ te gaan verzorgen. Op een nieuwe, innoverende website zullen de tentoonstellingen elke zes weken hun virtuele pendant krijgen.

Inmiddels heeft de galeriehouder gesprekken gevoerd met ongeveer vijftien van zijn huidige exposanten. Ze hebben ‘in goede harmonie’ afscheid van elkaar genomen. Door de jaren heen ontstond rond de galerie een ‘zekere overdaad aan sociaal-humanistische fotografie’, zoals Van Zoetendaal het aanduidt. In de toekomstige projecten gaat hij intensief samenwerken met zeven Nederlandse en een vijftal buitenlandse fotografen, waarmee hij vaak al langere tijd banden onderhoudt. Bekende fotografen als Bertien van Manen en Carla van de Puttelaar gaan hun werk elders tonen; vertrouwde namen als Koos Breukel, Paul Kooiker, Gabor Ösz en Harold Strak zijn verbonden aan het nieuwe initiatief.

De laatste show op de oude locatie is de eerste solotentoonstelling van Johannes Schwartz bij Van Zoetendaal. Hij presenteert onder de titel ‘Winkels’ een serie grote werken waarin zorgvuldig afgewogen opstellingen van alledaagse objecten een standaard warenhuis suggereren. In het oeuvre van Schwartz zijn kamers, plaatsen en objecten heel specifiek uitgekozen; ze zijn sober en afstandelijk in beeld gebracht, hun weergave is zakelijk en tegelijk dubbelzinnig. Johannes Schwartz ontvangt in november de Cobra Kunstprijs 2007. Deze prijs, die wordt gegeven aan de kunstenaar die het meest innoverend is in zijn vakgebied, bestaat uit euro 10.000,- en een solotentoonstelling in het Cobramuseum.

Johannes Schwartz: Das Prinzip
Vanaf 15 september tot 11 november in Van Zoetendaal Collections, Keizersgracht 488 in Amsterdam