Vara-log biedt inkijk foto-opleiding Rietveld

Onder de noemer ‘Fotolog’ heeft de VARA, in samenwerking met de fotografie-afdeling van de Gerrit Rietveld Academie, 35 jonge fotografen uitgenodigd om hun visie te geven op uiteenlopende onderwerpen. Ze doen dit aan de hand van een wekelijks wisselend thema.
Wie een kijkje neemt op fotolog.vara.nl, moet even wennen aan de wat stroeve vormgeving. Maar de site biedt toch een aardige kijk in hoe studenten bezig zijn zich het vak fotografie en de kunstzinnige invulling daarvan eigen te maken. Je kunt als een onzichtbare bezoeker meekijken hoe een aantal studenten iedere week foto’s over een bepaald onderwerp maakt. Voorbeelden hiervan zijn ‘agressie’, ‘liefde’, ‘verlangen’, ‘geloof’ en ‘integratie’.

Dat een Riteveld-student niet aan de lopende band onweerlegbare meesterwerken maakt, snapt niet iedereen, zo blijkt uit de tientallen negatieve mails die zijn toegevoegd in het gastenboek. Het gemopper is er even lang als voor de hand liggend (‘mijn zoontje doet het beter’).

Floris Wijers (VARA Nieuwe Media): ‘Fotografie is in rap tempo een enorm populair medium geworden. Iedereen beschikt tegenwoordig over digitale camera’s en anders zit er wel eentje op de telefoon. Het fotoconsumptisme is daardoor enorm toegenomen, maar gaat wel erg ten koste van een bepaalde concentratie. Toch is de directheid van genoemde fotografie verleidelijk en spannend. Zo ontstond het idee dat het heel prikkelend kan zijn jonge fotografiestudenten van een prestigieuze opleiding hun visie op ‘grotere’ thema’s te laten geven, op een ‘fotolog’-manier. We hebben daarbij nadrukkelijk voor samenwerking met de Gerrit Rietveld Academie gekozen vanwege de eigenzinnigheid en ongebondenheid die eigen zijn aan deze opleiding. En die beide eigenschappen komen in dit project prima tot hun recht.’