Veeeeel bezoekers World Press en ook Naarden

De World Press Photo tentoonstelling in Amsterdam trok dit jaar een recordaantal bezoekers: 60.064 mensen passeerden de kassa van de Oude Kerk. Het Fotofestival Naarden sloot dit weekend af met eveneens een record: 23.200 betalende bezoekers.
Het persbericht van World Press Photo:

De World Press Photo tentoonstelling 2011 in Amsterdam heeft een recordaantal van 60.604 bezoekers getrokken. Dit is ten opzichte van 2010 (ruim 53.000 bezoekers) een stijging van meer dan 12%. Directeur Michiel Munneke: ‘De tentoonstelling is een onderdeel van onze missie om persfotografie te promoten. Wij zijn daarom erg verheugd dat onze eerste tentoonstelling van het jaar weer meer bezoekers heeft getrokken. Wij hopen dat deze trend zich voortzet bij de andere locaties in Nederland waar de tentoonstelling dit jaar zal staan.’

De World Press Photo 2011 tentoonstelling was van 22 april tot en met 19 juni te bezichtigen in De Oude Kerk in Amsterdam. De tentoonstelling is na Amsterdam wereldwijd in meer dan 100 steden te zien. In Nederland gaat de jaartentoonstelling verder nog naar Eindhoven, Groningen, Naarden, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. Kijk voor meer informatie en nieuwe locaties en data op www.worldpressphoto.org/exhibitions.

De World Press Photo tentoonstelling bevat de beelden van de 54 winnaars van de World Press Photo wedstrijd; onder wie dit jaar drie Nederlanders; Joost van den Broek, Chris Keulen en Martin Roemers. Er zijn negen verschillende categorieën te onderscheiden: Hard nieuws, Reportage, Mensen in het nieuws, Sport, Hedendaagse kwesties, Dagelijks leven, Portretten, Kunst & Entertainment en Natuur.

World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon en TNT. De tentoonstelling in Amsterdam wordt gesponsord door Delta Lloyd en Allen & Overy.

Het persbericht van het FotoFestival Naarden:

Het FotoFestival Naarden 2011, dat afgelopen zondag werd afgesloten, is met 23.200 betalende bezoekers het best bezochte uit de geschiedenis. Met een gemiddeld rapportcijfer van 8 is het ook de hoogst gewaardeerde editie. Milaan, Nanking, Canada en diverse Nederlandse gemeenten zijn geïnteresseerd in (deel)tentoonstellingen van het festival.

Het twaalfde FotoFestival Naarden, het eerste van het curatorenduo Feiko Koster en Eduard Planting en een nieuw bestuur, vestigde dus vele records. De 23.200 betalende bezoekers waren liefst elfduizend meer dan in 2009 en zevenduizend meer dan het best bezochte festival tot nu toe. Omdat de buitenlocaties vrij te bezichtigen zijn, kinderen vrij toegang hebben en er ook een gratis Off Festival is, hanteerde men in het verleden een vermenigvuldigingsfactor van 2,5 om het totale aantal bezoekers aan Naarden-Vesting te schatten. Volgens die berekening waren er dit jaar 58.000 bezoekers, ruim zeventienduizend meer dan de best bezochte editie tot nu toe. De drukst bezochte dag dit jaar was Hemelvaartsdag met 4.750 bezoekers.

Rapportcijfer 8
Het succes van het FotoFestival Naarden 2011, met als hoofdthema Let’s Face It, blijkt echter niet alleen uit de bezoekcijfers. Bezoekers konden een vragenlijst invullen en dit leverde een gemiddeld rapportcijfer van 8 op voor de inhoud van het festival. De sfeer was dan ook geweldig. Bezoekers en vrijwilligers spraken enthousiast over de kwaliteit van het festival. Fotografen waren trots in Naarden te mogen hangen en waren vol lof dat het festival was door gegaan, ondanks de bestuurlijke en financiële problemen na de laatste editie. Fotografen verkochten veel werk tijdens het festival en zagen het als een opstap naar een meer marktgerichte benadering van hun werk.

Milaan, Nanking, Canada
Het succes van het FotoFestival Naarden 2011 heeft voor binnen- en buitenlandse interesse gezorgd. Er zijn gesprekken gaande met Milaan, Nanking en binnenkort Canada over (deel)tentoonstellingen van dit festival. Ook komen er gesprekken met Nederlandse gemeentes die interesse hebben om deze editie in hun gemeente ten toon te stellen. De exposure van het FotoFestival Naarden, dat in 2013 zijn dertiende editie zal krijgen, wordt zo nog groter.

www.fotofestivalnaarden.nl