Veel sociale media verwijderen IPTC uit foto’s

Als je foto’s upload naar sociale media als Facebook, Twitter en Flickr wordt in veel gevallen de iptc-informatie – dus ook de naam van de maker – verwijderd uit het document. Google+ en Tumblr geven het goede voorbeeld: die laten de iptc intact. Volgens de organisatie IPTC is het verwijderen van de metadata een slechte zaak vanuit het belang van auteursrecht.
IPTC (International Press Telecommunications Council) is 20 jaar geleden opgezet door een groot aantal nieuwsorganisaties die het belang inzien van een internationale standaard voor het vastleggen van metadata van foto’s en andere nieuwsdragers.

In een persbericht schrijft IPTC-directeur Michael Steidl: ‘Een sociale netwerksite is slechts even goed als de informatie die de leden willen delen. Als gebruikers informatie over auteursrecht en beschrijvingen aan hun foto’s toevoegen, zouden die niet moeten worden verwijderd zonder dat ze dat weten.’

IPTC heeft onderzoek gedaan naar uploaden, downloaden en embedden van foto’s bij vijftien sociale media na klachrten van gebruikers die merkten dat hun informatie werd geschrapt. Het onderzoek maakt deel uit van een grotere actie om meer aandacht te vragen voor metadata die aan documenten worden toegevoegd.

IPTC: IPTC study shows some social media networks remove rights information from photos

Resultaten onderzoek sociale media: photo metadata test results

Embedded Metadata Manifesto: How metadata should be embedded and preserved in digital media files