We hoorden het afgelopen week in onze omgeving al menigeen voorspellen en vandaag werd het bewaarheid: Spencer Platts foto van cabriolettoeristen in gebombardeerd Beirut is de winnaar van World Press Photo of the Year 2006. Zelfs de voorzitter (Michele McNally) en de secretaris (Stephen Mayes) van de jury bedachten tijdens de heenvlucht naar de jurering in Amsterdam dat deze foto een grote kans moest maken. Uiteindelijk werd McNally’s (fotochef en adjunct-hoofdredacteur van de New York Times) geduld flink op de proef gesteld: ‘We zagen de foto pas bij de laatste twintig beelden opduiken.’
McNally noemde de foto – jonge Libanezen die op 15 augustus vorig jaar door een verwoeste wijk van zuidelijk Beirut reden – tijdens een toelichting ‘a definitive moment in time’, een beeld dat nooit meer kan worden teruggeroepen. De jury zocht voor de winnende foto een beeld dat zowel historisch, als sociologisch en psychologisch sterk is. McNally: ‘De foto van Spncer Platt is complex, aanvankelijk verwarrend en verrassend.’
Van de mogelijkheid – nieuw dit jaar – om amateurbeelden toe te voegen aan de winnende selectie van foto’s van 2006 heeft de jury geen gebruik gemaakt. Op de vraag waarom hiervoor deze keer geen ruimte is gemaakt wilde McNally geen toelichting geven.
De belangrijkste Nederlandse winnaar is dit jaar Peter Schols, fotograaf bij De Limburger, die mede voor de GPS en Reuters op 9 juli tijdens de finale van het WK voetbal in Duitsland een mooie fotostrip maakte van de kopstoot die de Franse topvoetballer Zidane toebracht aan de Italiaanse verdediger Materazzi. Het leverde Schols de eerste prijs op in de categorie Sports Action Series.
Een andere Nederlandse winnaar is Jeroen Oerlemans die in de categorie Spot News Singles een eervolle vermelding kreeg voor zijn foto waarop verplegers een baby-lijkje tonen aan verzamelde fotografen na een Israëlisch bombardement op het Libanese Qana.
De regelmatig in Nederland publicerende Spaanse fotograaf Pep Bonet won een tweede prijs in de categorie Sports Features Stories met zijn reportage over een voetbalteam in Sierra Leone dat is samengesteld uit oorlogsslachtoffers met amputaties.
• Alle winnende beelden: www.worldpressphoto.com
• Verder op PhotoQ: Jurylid Philip Blenkinsop blikt terug met tevreden gevoel
• Eerder op PhotoQ: World Press Photo staat amateurfoto’s toe
• Lees bij de Volkskrant de column die Hans Aarsman vorig jaar schreef over de winnende foto van Spencer Platt: Vijf volwassenen in een autootje
• Wat vind u van de keuze van de jury?
Mail PhotoQ dan plaatsen we uw reactie.
De winnende foto is goed maar een foto die echt indruk maakt en historisch is is de 1e prijs Portraits van Nina Berman, Wounded US marine man returns home from Irak to marry. Over een paar jaar als George Bush weg is zal de oorlog in Irak als een grote fout worden gezien, begonnen door een incompetente president en zijn achterban. Het leed dat deze man heeft berokkend aan Irak en aan zijn eigen bevolking is groot. Het laat zien dat er van de geschiedenis niets geleerd wordt, de filosoof Hegel zei: “De geschiedenis leert ons uiteindelijk alleen dit: dat de mensen niets van haar willen leren”. Deze foto laat dat zien.
Ronald Puma
—