Veenman Publishers houdt ermee op

De uitgeverij Veenman Publishers is gisteren met onmiddellijke ingang gestopt met zijn activiteiten. De financier heeft vastgesteld dat de zaak bedrijfseconomisch niet rendabel is. Een woordvoerder verklaart dat de firma wel alle lopende zaken netjes wil afhandelen.
Veenman Publishers heeft de afgelopen jaren een zeventigtal fotoboeken uitgegeven en zeker nog eens een dergelijk aantal op het gebied van kunst, ontwerp en architectuur. De afgelopen weken gingen er al geruchten dat de zaak bezig was te stoppen, en sommige andere uitgevers van fotoboeken merkten dat fotografen zich in toenemende mate tot hen wenden omdat Veenman Publishers geen mogelijkheden meer bood.

Mensen die tot gisteren zakelijk contact hadden met Gijs Stork – tot dan directeur van Veenman Publishers – kregen een sms of mail met bij voorbeeld deze tekst:

‘Dear All

Veenman Publishers stops from today. This was decided in good mutual understanding. I would like to thank you on behalf of all the artists designers etc for all the trust and support you put into our wonderful books worldwide. This was a succes and the distribution was always amazing! Thank you for that.

For now Merry X mas and that 2009 may be a super year for you and the books

Yours
Gijs Stork’

De financier heeft Dusan Milinkovic aangesteld om de beëindiging van de bedrijfsactiviteiten af te handelen. Wie met vragen zit kan volgens hem het best mailen, vanwege de te verwachten telefonische drukte: directie@veenmanpublishers.nl

Milinkovic zegt dat er geen sprake is van faillissement. Hij is bezig vast te stellen wat er nog aan uitgeefplannen ligt, hoeveel boeken in eigendom zijn, wat er in eigendom van de betrokken fotografen en kunstenaars is, welke crediteuren er zijn, et cetera. Of Veenman in de nabije toekomst weer fotoboeken gaat uitgeven, is nog niet bekend, aldus Milinkovic. En er is volgens hem nog geen uitgever die zich heeft gemeld om Veenman Publishers over te nemen.

Of de zaak inderdaad in goed onderling overleg is beëindigd ‘kan en wil’ Milinkovic niet zeggen.

Veenman Publishers is een kleine drie jaar geleden begonnen met Stork als uitgever. Thom Ringsma was directeur van het bedrijf. Stork had de jaren daarvoor de uitgeverij Artimo geleid, net als Veenman Publishers een uitgeverij die opvallend veel en mooi verzorgde foto- en kunstboeken uitgaf. Artimo eindigde drie jaar terug in een faillissement, nadat de zaak enkele jaren daarvoor al eens een doorstart had kunnen maken na een eerder faillissement.