Veiling brengt bijna 17 mille op voor Red een Portret

De fotoveiling tijdens de benefietavond van de actie Red een Portret heeft donderdagavond 16.710 euro opgeleverd. Daarmee dragen de kopers een steentje bij aan de financiering van de digitalisering en archivering van portretten die zijn gemaakt door Studio Merkelbach in de vorige eeuw.
In de toegangshal van het Stadsarchief in Amsterdam kwamen donderdagavond ruim 300 bezoekers samen, van wie er ruim 200 ook nog eens de benefiet-entreeprijs van 40 euro hebben betaald, wat 9 mille extra heeft opgeleverd voor het Merkelbach-project.

De bezoekers kregen een programma van sprekers voorgeschoteld onder wie Erwin Olaf, Mark Moorman en Hans Aarsman. Jeroen Krabbé ‘lanceerde’ de website van Red een Portret met gedachten over zijn jeugd en zijn vader, moeder en grootouders, die allen met regelmaat bij fotograaf Merkelbach over de vloer kwamen. Zijn broer werd zelfs in het huis van Mies Merkelbach geboren.

Veilingmeester Jan Pieter Glerum hamerde de 29 speciaal door de makers aangeboden foto’s af, waarvan de meeste werden verkocht. Soms verrassend hoog (ruim duizend euro voor portretten van werfarbeiders door Cor Jaring) en even verrassend soms niet (portret van balletdanseres Larissa Lezhnina door Dana Lixenberg). Koper Roy Kahmann sloeg toe bij de eerste twee kavels: een portret van Mejuffrouw Teelkamp door Fotostudio Merkelbach uit 1916, en vervolgens een portret dat Bert Nienhuis in 1984 maakte van Johan Cruijff, beide met rond de duizend euro ver boven de geschatte waardes van respectievelijk 200 en 600 euro; dankzij stevig onderling opbieden.

Waarna de aanwezigen zich wederom begaven in het netwerken met vrienden en bekenden…

www.redeenportret.nl