Veiling Mets & Schilt brengt 10.000 euro op voor Aftermath Project

Tijdens de jubileumviering van de vijfentwintigjarige uitgeverij Mets & Schilt, zijn negenenveertig foto’s verkocht ten bate van de start van het Aftermath Project.
Afgelopen zondag vierde uitgeverij Mets & Schilt haar jubileum met een feestelijke bijeenkomst in Felix Merites in Amsterdam. Na het gesprek dat Theodor Holman voerde met de Zuidafrikaanse fotografe Jodi Bieber, was er tijd voor een borrel. Om vijf uur startte veilingmeester Albertine Verlinden van Sotheby’s de verkoop van de 51 ter beschikking gestelde foto’s.

Er werden foto’s aangeboden van Nederlandse fotografen als Martijn van de Griendt, Kadir van Lohuizen, Robert Knoth, Ata Kandó, Guus Rijven, Rachel Corner, Ilse Schrama, Nicole Segers en Yvon Schoenmakers. Daarnaast was er een breed aanbod van internationale, documentair werkende, fotografen. Deze verkoop bracht uiteindelijk ruim 10.000 euro op voor het Aftermath Project.

Dit project is een initiatief van fotograaf en auteur Sara Terry. In september 2005 publiceerde zij Aftermath: Bosnia’s Long Road to Peace, een documentaire over de opbouw van een door geweld en verwoesting getroffen land. Het motto van de door Terry opgerichte organisatie luidt ‘War is only half the story’.

De belangrijkste doelstelling is het toewijzen van beurzen aan fotografen die de problematiek na een ingrijpend conflict -waar ook ter wereld- in beeld kunnen brengen. De organisatie reikt vooralsnog twee beurzen per jaar uit, 20 en 15 duizend dollar groot. Fotografen met een goed plan kunnen zich aanmelden. (Via het onderstaande webadres). Ook wanneer hun documentaire al in een gevorderd stadium is, kunnen zij nog in aanmerking komen voor een beurs.

Samen met uitgeverij Aperture in New York ondersteunt Mets & Schilt dit project. In het najaar van 2007 brengt Mets & Schilt een magazine uit waarin de beste documentaires een plek krijgen. Het magazine zal in een oplage van 5000 exemplaren wereldwijd verspreid worden.

• Voor meer informatie over dit initiatief, zie: www.theaftermathproject.org