Veiling ter nagedachtenis aan Anton Hammerl

Op 15 mei zal er een benefietveiling plaatsvinden in veilinghuis Christie’s in New York ter nagedachtenis aan fotograaf Anton Hammerl. Hij werd een jaar geleden doodgeschoten door Kadhafi aanhangers in Libië.
Prints van onder anderen Bruno Stevens, Alec Soth, Christopher Anderson en Susan Meiselas zullen door vice-president van Christie’s Lydia Fenet worden geveild in het hoofdkantoor in het Rockefeller Center.

Journalisten Clare Morgana en James Foley en fotograaf Manu Brabo waren vorig jaar getuigen van de schietpartij en zijn meegenomen door pro-Kadhafi strijders. Wekenlang hebben de autoriteiten volgehouden dat Hammerl nog in leven was. Echter toen Morgana, Foley en Brabo vrijkwamen werd bekend dat het zeer onwaarschijnlijk zou zijn als Hammerl zijn verwondingen zou hebben overleefd. Zijn lichaam is nog steeds niet terug gevonden. Hammerl laat een vrouw en drie kinderen achter.

De opbrengst van de veiling gaat naar de studie van Hammerl’s kinderen: Aurora (11), Neo (8) en Hiro(1).
De veiling wordt niet alleen georganiseerd om geld binnen te halen voor Hammerl’s nabestaanden maar ook om aandacht te vragen voor de risico’s die fotografen lopen tijdens hun werk in gevaarlijke gebieden.

‘Afgelopen jaar was een van de ergste voor de fotojournalistiek’, zegt een van de organisatoren. ‘In 2011 kwamen Chris Hondros, Tim Hetherington en Lucas Dolega om in Libië. Een Franse fotograaf raakte gewond tijdens de rellen in Tunesië en afgelopen februari werd Rémi Ochlik gedood in Syrië.’

www.friendsofanton.org