Veiling YiP Art brengt meer dan een ton op

Afgelopen zondag vond in veilinghuis Christie’s voor de zesde keer de YiPArt Fotoveiling plaats. Meer dan tachtig foto’s, gedoneerd door Nederlandse fotografen, vonden een nieuwe eigenaar. In totaal bracht de veiling 107.000 euro op, aldus een persbericht van de organisatie.

Met de opbrengst organiseert Stichting Young in Prison creatieve projecten voor kinderen in jeugdgevangenissen wereldwijd. Noa Lodeizen, oprichter van Stichting Young in Prison: ‘We zijn verrast door het resultaat. Hiermee kunnen we echt een verschil maken voor deze groep vergeten kinderen.’

Dit jaar konden fotoliefhebbers bieden op werk van wereldberoemde fotografen als Erwin Olaf en Viviane Sassen, Rob Hornstra en opkomende sterren als Pieter Henket, Lonneke de Groot en Femke Dekkers. Het hoogste bedrag werd geboden voor een foto die nog niet bestaat: Koos Breukel zal in opdracht van de koper een fotoportret naar keuze maken.

Dankzij de opbrengst van de veiling kan Young in Prison haar programma’s in jeugdgevangenissen in Colombia, Zuid-Afrika en Malawi, Kenia en Nederland voorzetten. Onder het motto ‘Creativiteit bevrijdt’ organiseert de stichting workshops en cursussen gericht op creativiteit, beweging en zelfexpressie. Op deze manier leren kinderen zich uiten en ontwikkelen ze zelfvertrouwen. YiP en donateurs bieden kinderen in gevangenschap op deze manier een kans op een betere toekomst.

Een voorbeeld is het project Cell Stories. Op initiatief van Stichting Young in Prison verbleef fotojournalist Kadir van Lohuizen twee weken in een jeugdgevangenis in Malawi en leerde er kinderen fotograferen. De jonge gedetineerden, van wie een aantal vastzit voor lichte vergrijpen, maakten in eerste instanties vooral stoere en geposeerde foto’s van elkaar. Gaandeweg werden de foto’s spiegels van hun eigen leven. Tijdens de kijkdagen in veilinghuis Christie’s waren zowel de foto’s van Kadir van Lohuizen als van de kinderen te zien.


www.younginprison.nl

Fotograaf/galeriehouder Pim Westerweel meldt per mail:

Ik ben blij dat de bijdrage van Stichting FotoArchief Kees Scherer, met een vintage gelatine zilver print van Kees(portret van Paul Huf uit 1966) 1200 euro heeft opgebracht.

Paul Huf, 1966 - Foto Kees Scherer
Paul Huf, 1966 – Foto Kees Scherer

Westerweel vervolgt: Mijn gorilla Babar, uit 1968, mocht er ook zijn. Deze Gicléeprint uit een oplage van 10 stuks heeft € 850,- opgebracht voor het goede doel. Babar had een ontzettende hekel aan baarden. Telkens wanneer ik in het apenhuis kwam (ik werkte van 1960 tot 1970 als fotograaf/cineast in Artis) en hij mij zag trommelde hij met groots gebaar op zijn borst en knalde in volle vaart tegen de tralies.
Zijn blik was dan ook niet al te vriendelijk toen ik hem, met telelens (!), fotografeerde.
Dankzij hem is de stichting YIP nu toch 850 euro rijker!

Gorilla Babar, 1968 - Foto Pim Westerweel
Gorilla Babar, 1968 – Foto Pim Westerweel

www.vintagephoto.eu