Veilinghuis biedt fop-foto’s Eerste Wereldoorlog aan

In veel gevallen spreken we schande van gemanipuleerde foto’s, maar in sommige gevallen zijn ze bijzonder genoeg om op een veiling te worden aangeboden. Het Australische veilinghuis Noble biedt een set foto’s aan van vliegtuiggevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gaat echter om beelden die zijn samengesteld door een modelbouwer.
Het veilinghuis is er open over. De verzameling van 34 zwartwit-foto’s staat bekend als The Cockburn-Lange Hoax, aldus de catalogus.

De serie foto’s is voor het eerst gepubliceerd in 1933, waarbij met name de spectaculaire duik van een geraakt Brits vliegtuig met daaronder de vallende piloot indruk maakte. De foto’s kwamen van een mevrouw Cockburn-Lange, die zich voorstelde als de weduwe van de betreffende piloot.

In 1984 stelden archiefmedewerkers van het Amerikaanse Smithsonian Institute vast dat de vrouw iedereen om de tuin had geleid. Zij was Betty Archer, echtgenote van Wesley David Archer (1898-1957), die in de filmindustrie werkte als modelbouwer. Hijh had van de vliegtuigen modellen gemaakt en de foto’s met hulp van retouche geplakt met luchtfoto’s als achtergrond.

De veiling vindt plaats op 13 augustus in Melbourne. Noble verwacht een opbrengst van 1250 dollar.

Noble: Militaira, Lot 3918