Verbod op ‘Flag draped coffins’ opgeheven

Weblogger Russ Kick lukte deze week wat de grote media-organisaties in de VS niet lukte: het vrijkrijgen en publiceren van foto’s van doodskisten uit Irak, de flag draped coffins die arriveren op Dover Base in Delaware met stoffelijke overschotten van Amerikaanse militairen die in Irak om het leven zijn gekomen.
Donderdag plaatste Kick de foto’s op de website www.thememoryhole.org, die de eerste dagen vastliep door het grote aantal bezoekers. Inmiddels is de site, gespecialiseerd in het vrijkrijgen van materiaal dat de Amerikaanse overheid graag geheim houdt, weer goed te bezoeken.
Voor de 361 foto’s die op verzoek van Kick waren vrijgegeven door het Air Force Air Mobility Command geldt inmiddels weer het door het Pentagon verbod om ze vrij te geven aan de pers. Het weerhield de Amerikaanse media niet de foto’s te downloaden en zelf te brengen. De regering-Bush wil dergelijke foto’s niet publiek maken uit vrees dat er een anti-oorlogsstemming in het land groeit. Een meerderheid van de bevolking is het niet met het publicatieverbod eens.

www.thememoryhole.org
• Lees meer in de New York Times: Pentagon Ban on Pictures of Dead Troops Is Broken
en: Photos of Soldiers’ Coffins Spark a Debate Over Access.
• Hoe strak de regels zijn blijkt uit een bericht in de Seattle Times: Woman loses her job over coffins photo