Vergeefse zoektocht naar Hutu van Nachtwey

De Volkskrant doet vandaag verslag van een vergeefse zoektocht naar de man op de foto waarmee James Nachtwey in 1995 de World Press Photo won: een Hutu verminkt door slagen met een kapmes.
Afrika-correspondent Kees Broere en fotograaf Sven Torfinn zochten in Kigali, Gitarama, Kabgayi en omliggende dorpen. Aanleiding is dat volgende week in Rwanda voor het eerst na de volkerenmoord van 1994 weer verkiezingen worden gehouden.

Hoewel het tweetal zich veel moeite getroost, levert het speurwerk niet het zelfde resultaat op als wat Steve McCurry met een ploeg van National Geographic anderhalf jaar geleden in Pakistan voor elkaar kreeg, namelijk het vinden van het Afghaanse ‘meisje met de groene ogen’.

Het verslag is toch interessant, al was het maar omdat meerdere Rwandezen wel zeggen dat het hun familielid is, of een vriend. Ieder draagt het verdriet van vermoorde naasten en sommigen zien in de ‘herkenning’ van de man op de foto een mogelijkheid om troost te vinden. Iedere nuchtere controle levert echter een teleurstelling op. Zoals Kees Broere besluit: ‘Maar eigenlijk dook hij overal op.’

Nachtwey maakte de foto in 1994 in een hospitaal van het Rode Kruis in Kabgayi. De man is zwaar verwond door Hutu-milities die de man verdachtten van sympathie├źn voor de Tutsi-minderheid. Een gesprek met de man was toen niet mogelijk. Hij verkeerde in shock-toestand.