Verhaal achter meest schokkende foto Syrië

The Guardian heeft onderzoek gedaan naar het verhaal achter een foto die is gemaakt van de oorlog in Syrië.The Guardian noemt de foto nu al één van de meest bepalende beelden voor de Syrische burgeroorlog: een lijn van lichamen, keurig liggend op rij in de rivierbedding in het hart van de tweede stad van Syrië, Aleppo.
Alle 110 slachtoffers werden in het hoofd geschoten en de armen met plastic banden op de rug gebonden. Hun brutale executie werd pas duidelijk toen het hoge water van de Queiq rivier, die stroomt in het niemandsland tussen de oppositie bezette helft ten oosten van de stad en het westelijke regimegebied, zakte in januari.

Alle mannen zijn afkomstig uit een buurt in het oostelijke deel van de stad Aleppo, dat in handen is van de rebellen. Zij zijn misschien niet de laatste die in de rivier gevonden worden. Na de ontdekking van de lijken in de rivier op 29 januari hebben buurtbewoners roosters in het water geplaatst, in de hoop de lichamen op te vangen en deze te identificeren.

De ‘redders’ fotograferen de lichamen die worden opgevangen in de rivier. Familieleden van slachtoffers reizen naar een geïmproviseerd kantoor opgericht in een kinderdagverblijf. Zij vertellen wanneer ze hun vader, broer of zoon voor het laatst gezien hebben en waar hij gereisd heeft voordat hij werd vermoord. Elk van hen was ofwel in het westen van de stad geweest of heeft geprobeerd daar te komen. Daar moesten zij langs controleposten van het Syrische leger of door het leger gesteunde milities, de Shabiha. Daarbij moesten de mannen identiteitsbewijzen overhandigen waarin in detail stond omschreven in welke gedeelten van de stad zij hadden geleefd.

Medio februari heeft The Guardian 11 familieleden van de slachtoffers geïnterviewd in het Bustan al-Qasr gebied, die allen bevestigden dat hun familielid was verdwenen in gebieden van het regime, of wanneer zij probeerden het gebied te bereiken. Ook interviewde The Guardian twee mannen die gearresteerd zijn bij de checkpoints van het regime en later zijn bevrijd. Beiden beweerden dat er in de gevangenissen waar zij zaten massamoorden plaatsvonden. Zij identificeerden twee van de meest beruchte gevangenissen in Syrië.

In de dagen na het bloedbad wijzen Syrische ambtenaren terroristische groeperingen aan als de schuldigen. De staatstelevisie heeft een bekentenis uitgezonden van een vermeend lid van een terroristische groepering, maar deze bekentenis wordt door de elf door The Guardian geïnterviewde mensen bespot.

Het volledige artikel met video’s van The Guardian: Syria: the story behind one of the most shocking images of the war