Verhalen van jongens en beelden van meisjes

Twee jonge Groninger fotografen creëerden een eigen wereld en presenteren die in een gezamenlijke tentoonstelling en hun individuele boeken. De expositie Sterke Meisjes en Grote Verhalen van Arnoud Bakker en Mathieu Keuter is te zien in de Noorderlicht Galerie.
De in Grote Verhalen getoonde en beschreven avonturen kunnen zo in een jongensboek: tijdens eindeloze fiets- en brommertochten geheimzinnige plekken ontdekken, lekker met je bandje oefenen en op de meest onmogelijke feestjes optreden, met vrienden zeilen op de Waddenzee en je brommer mag mee. We zijn in Mathieuland en worden met jeugdig enthousiasme rondgeleid door onze gids Mathieu Keuter (1978).

Wanneer hij in één van zijn rappe aantekeningen meldt dat hij nog ‘snel een shot heeft gemaakt met mijn Cambo’ (een degelijke en zware technische camera van Nederlands fabrikaat), op verschillende foto’s een Hasselblad opduikt en blijkt dat hij een masters fotografie volgt, krijgt Keuter’s breed geëtaleerde spontaniteit een extra nuance.

Arnoud Bakker (1972) is de uitvinder van de ‘muis gestuurde camera’, waarmee een argeloze huismuis zijn vermoedelijk eerste, maar vrijwel zeker laatste zelfportret maakt. Al lang geleden bedacht hij een procédé dat hij Umigraphie doopte, genoemd naar de oude reprocamera die hij speciaal voor deze werkwijze heeft aangeschaft. Uit praktische overwegingen maakt hij daarvoor nu gebruik van een houten, acht bij tien inch Kodakcamera uit 1906.

In andere foto’s combineert hij een primitieve pinhole-camera met overgevoelig polaroidmateriaal. Door de absurd lange belichtingstijden verandere roze in groene tonen en is de scherpte onvoorspelbaar. En dan zijn er nog de stereo’s, waarmee hij op papier driedimensionale meisjes oproept. Bakker’s thematiek bestaat uit jonge vrouwen en andere natuurverschijnselen, de idiosyncratische apparaten vormen zijn alibi om de meisjes naakt of schaars gekleed te fotograferen.

Bij de tentoonstelling Sterke meisjes en Grote Verhalen verschenen twee fraai vormgegeven publicaties: Atropa bella donna van Arnoud Bakker en Grote verhalen van Mathieu Keuter.

Sterke meisjes en Grote Verhalen
De expositie in de Noorderlicht Galerie, Akerkhof 12 in Groningen, is verlengd tot en met 5 juli.

Voor enkele beelden en meer informatie, zie: www.noorderlicht.com